31/8/14

Επιταχύνεται η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ιταλίας προς την Τυνησία


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δωρίσει 10 τόνους εξοπλισμό, όπως κράνη, ασπίδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα για τον εξοπλισμό των ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας της Τυνησίας, καθώς μάχονται έναντι μιας αυξανόμενης τοπικής και περιφερειακής τρομοκρατικής απειλής.
Η δωρεά παραδόθηκε από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζάκοπ Ουέλς σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Τύνιδα πριν δύο εβδομάδες. Ο Αμερικανός πρέσβης Ουέλς είπε ότι η δωρεά είναι ένα σημάδι της δέσμευσης της χώρας του για να εξασφαλίσει ότι η Τυνησία παραμένει ασφαλής από την τρομοκρατία, δεδομένου ότι υφίσταται μια αργή μετάβαση προς τη δημοκρατία.
«Η δωρεά του εξοπλισμού αυτού καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον αγώνα της Τυνησίας κατά της τρομοκρατίας και την αποφασιστικότητα μας να βοηθήσουμε την Τυνησία να επιτύχει στη μετάβασή της προς τη δημοκρατία.
"Μαζί με την εκπαίδευση που παρέχουμε, ο προστατευτικός εξοπλισμός του προσωπικού θα βοηθήσει να σωθούν οι ζωές των αξιωματικών ασφαλείας της Τυνησίας και θα τους επιτρέψουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς τους δίνονται τα εργαλεία που χρειάζονται για να περιπολούν το σύνορα και να παρέχει ασφάλεια στο λαό της Τυνησίας», δήλωσε ο Ουέλς.
Ο Ουέλσ δήλωσε ότι ο εξοπλισμός παρέχεται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Μεχντί Γιομά για βοήθεια αποτελούμενη από ειδική αντιτρομοκρατική εκπαίδευση και εξοπλισμό για τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο πολλαπλασιασμός των βαριά οπλισμένων παραστρατιωτικών ομάδων και τρομοκρατικών πυρήνων της χώρας αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.
«Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα, αντιπρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν και το σύνολο της ομάδας εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ στέκονται μαζί με την Τυνησία σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή και είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα εργαλεία και την απαραίτητη βοήθεια για να νικήσουμε την τρομοκρατία.
"Η Τυνησία θα είναι επίσης μεταξύ των έξι αφρικανικών χωρών που θα είναι μέρος της νέας πρωτοβουλία για την ασφάλεια (υπό αμερικανική ηγεσία) που θα βοηθήσει τα κράτη να ενισχύσουν την εποπτεία και τη διαχείριση της ασφάλειας», είπε ο ίδιος.
Ο Ουέλς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης το σχέδιο της τυνησιακής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία θα στελεχωθεί από υπαλλήλους ασφαλείας από τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης.
Ο πρέσβης Ουέλς υποσχέθηκε επίσης να επιταχύνει την παράδοση των 12 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk που δωρήθηκαν στην Τυνησία τον περασμένο μήνα. Οι ΗΠΑ έχουν παρέσχει στην Τυνησία στρατιωτική βοήθεια αξίας για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι στις αρχές του 2011.
Η Τυνησία είναι να λάβει στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015 και αυτή περιλαμβάνει ανιχνευτές αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και ένα άγνωστο αριθμό σκαφών για το Ναυτικό.
Ο Τυνήσιος πρόεδρος Μοντσέφ Μαρζούκι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον κάλεσε για περισσότερη βοήθεια των ΗΠΑ στη χώρα χώρα του για να νικήσει την τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και η οποία έχει αναζητήσει καταφύγιο στο τραχύ ορεινό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.
Ο Τυνήσιος πρόεδρος ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να νικήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες που ήδη λειτουργούν στη χώρα, διότι δεν έχει λάβει νέα όπλα ή εκπαίδευση για περισσότερα από 30 χρόνια.
«Ο στρατός δεν έχει καμία εκπαίδευση και δεν έχει προμηθευτεί όπλα για 30 χρόνια. Χρειαζόμαστε περίπου 12 ελικόπτερα Black Hawk και τα χρειαζόμαστε τώρα. Χρειαζόμαστε επίσης ειδικά συστήματα νυχτερινής όρασης και συστήματα επικοινωνιών για να επιβιώσουμε τις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο Μαρζούκι.
Εν τω μεταξύ, η Εθνική Φρουρά και το Ναυτικό της Τυνησίας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη παραλαβή από 12 περιπολικά σκάφη που δώρισε η ιταλική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περιορίσει τη ροή των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική.
Τα σκάφη που παρέχονται στο πλαίσιο μιας διακυβερνητικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2011, στην οποία η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει και να παρέχει περιπολικά σκάφη για την Τυνησία για χρήση σε περιπολίες ελέγχου των υαλάσσιων συνόρων και την καταπολέμηση της μετανάστευσης. Αυτή η κίνηση ακολούθησε την μαζική εισροή Αφρικανών μεταναστών στις ιταλικές ακτές από λιμάνια της Τυνησίας.
Με τους όρους της συμφωνίας, η Ιταλία προμηθεύει έξι περιπολικά σκάφη P270TN για το Πολεμικό Ναυτικό της Τυνησίας και έξι P350TN για την Εθνική Φρουρά, όλα κατασκευής Cantiere Naval Vittoria στην Αδριατική Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της CNV Λουίτζι Ντούο, πέντε P350TN και τρία P270TN έχουν παραδοθεί, άλλα δύο P270TN θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ τα τελευταία δύο P350TN και P270TN θα παραδοθούν το Φεβρουάριο του 2015.
Το πρώτο P270TN, Joumhouria (P 202), παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό της Τυνησίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αλλά στην Τυνησία έφθασε μόλις τον Σεπτέμβριο. Τα P270TN El Jala (P 203) και Remada (P 204) παραδόθηκαν στις 12 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και αντικατέστηκαν τα γαλλικής προέλευσης 80-τονα σκάφη κλάσης Istiqlal με το ίδιο όνομα.
Οι περιπολικά σκάφη «Patrouilleur Class» με βάση το σχέδιο P350 χρησιμοποιούνται από τη Λιβυκή Ακτοφυλακή. Με εκτόπισμα 140 τόνων και μήκος 35 μέτρων, τα νέα περιπολικά σκάφη κατασκευασμένα από αλουμίνιο διαθέτουν ένα σύστημα πρόωσης που βασίζεται σε έναν κινητήρα ντίζελ 3120 kW MTU 16V4000 M93 και δύο Rolls-Royce Kamewa 63 S3 NP hydrojet, προσφέροντας μέγιστη ταχύτητα άνω των 38 κόμβων, μια αυτονομία από 600 ναυτικά μίλια και μια παραμονή στην θάλασσα από πέντε έως έξι ημέρες.
Κάθε ένα από τα περιπολικά σκάφη μπορεί να φιλοξενήσει ένα πλήρωμα από 16 άτομα, διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου, και σουίτες πλοήγησης, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών και ασύρματων συνδέσεων Simrad και ραντάρ Furuno ραντάρ, από την ιταλική εταιρεία Almaviva. Μπορούν να εξοπλιστούν με όπλα έως 30 χιλιοστά διαμέτρημα.
Το μοντέλο P270TN έχει μήκος 27 μέτρα, πλήρες εκτόπισμα με πλήρες φορτίο περίπου 90 τόνων, και ένα πλήρωμα από 14 άτομα. Το σύστημα πρόωσης αποτελείται από έναν Kamewa Rolls-Royce 40A3 και δύο Kamewa Rolls-Royce 50A3 waterjet, έκαστος των οποίων κινείται από έναν κινητήρα MTU 12V2000M84 δίνοντας μια αυτονομία από 500 ναυτικά μίλια.
Το σύστημα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, και το σύστημα πλοήγησης περιλαμβάνει είναι τύπου Simrad, ραντάρ τύπου Spery Marine, ένας ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας και δορυφορικές επικοινωνίες.
Τον Μάιο του 2011 η Ιταλία παρέδωσε τέσσερα περιπολικά σκάφη Cantieri Navali del Golfo (CNG) Classe 700 στην Εθνική Φρουρά. Μεταξύ 2009 και 2011 η Ιταλία μετέτρεψε επτά 17-μετρα περιπολικά σκάφη της Εθνικής Φρουράς και οκτώ περιπολικά σκάφη Squalo / P58 και μεταφέρθηκαν δύο περιπολικά σκάφη 500 Classe, 13 σύνολα ραντάρ για περιπολικά σκάφη και 38 κινητήρες πλοίων, σύμφωνα με στοιχεία από το IHS Jane's.
Τα περιπολικά σκάφη θα ενισχύσυν την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς της Τυνησίας για τη διεξαγωγή αποστολών αντι-πειρατείας, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην περιφρούρηση της ακτογραμμής της Τυνησίας μήκους 1.148 χιλιομέτρων.
Οι Αφρικανοί μετανάστες συχνά προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τις ακτές της Τυνησίας και της Λιβύης - τον Φεβρουάριο το Ναυτικό της Τυνησίας διέσωσε 100 Αφρικανούς μετανάστες αφού το πλοίο τους άρχισε να μπάζει νερό.
 fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου