23/1/14

Ντροπή… Μετά από τέτοια καταστροφή στον ευρωπαϊκό νότο, ομιλούν ακόμα για λιτότητα…


???????????? Δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES με την υπογραφή του Chris Giles αναφέρεται στα έως τώρα αποτελέσματα της λιτότητας και προβλέπει ότι θα υπάρχει λιγότερη αμφισβήτηση και διαφωνίες ως προς τη χρήση της στο άμεσο μέλλον.
Τέσσερις είναι οι τομείς στους οποίους εκτιμά ότι υπάρχει συναίνεση. Πρώτον, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η κρίση κατέστησε φτωχότερες τις περισσότερες πλούσιες χώρες, με σταθερά ελλειμματικούς προϋπολογισμούς αντί των προσωρινών ενοχλήσεων που θα εξαφανιστούν με την ανάκαμψη.
Δεύτερον, εν γένει, οι προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων περικόπτουν την ανάπτυξη, αν και υπάρχουν διαφωνίες ως προς το βαθμό.
Τρίτον, η αρνητική επίδραση της λιτότητας είναι μεγαλύτερη, όταν η νομισματική πολιτική αποσκοπεί λιγότερο στο να αντισταθμίσει την αδύναμη ζήτηση.
Τέλος, κάποιες χώρες υπό δημοσιονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, δεν είχαν άλλη επιλογή από τις σκληρές περικοπές σε δύσκολους καιρούς. Οι μεγαλύτερες διαφωνίες αφορούν σε χώρες που είχαν και άλλες επιλογές.
Στην ευρωζώνη, η εμμονή εξεχόντων προσωπικοτήτων, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ότι οι άλλες χώρες πρέπει ‘να επιμείνουν σε μια αναμφίβολα επίπονη πορεία προσαρμογής έως το τέλος’ δεν συνέδραμε την ανάκαμψη, με την ευρωζώνη μόλις που να κατορθώνει να ξεφύγει από τη 18μηνη ύφεση το περασμένο Καλοκαίρι.
Η εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τις διαφωνίες εφέτος συνίσταται στο γεγονός ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος προτίθεται να κάνει λιγότερα. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι ‘η δημοσιονομική λιτότητα αναμένεται να μετριαστεί ως αποτέλεσμα της σταθεροποίησης που ήδη έλαβε χώρα’. Με την εξαίρεση της Ιαπωνίας, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εφαρμόσει τα δύο τρίτα της απαραίτητης λιτότητας.
Δεν είναι σίγουρο αν οι πολιτικοί θεσμοί είναι ικανοί για μακροπρόθεσμη σύνεση. Κατά το ΔΝΤ, η καλύτερη στιγμή για την επιβολή της λιτότητας είναι ακριβώς όταν η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, κάτι που ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να οριοθετήσει κανείς χρονικά. Προέτρεψε τις χώρες να χειριστούν συνετά τα οικονομικά τους, αντί του να περιμένουν μια κρίση προκειμένου να λάβουν μέτρα.
 http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου