23/1/14

Περιληπτική περιγραφή της κατάστασης στον Ειρηνικό και την Ν.Ασία.






Η Ινδία έκανε επιτυχημένη βαλιστική δοκιμή με ικανό πλέον πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει με ταχύτητα και ακρίβεια πυρηνικό φορτίο ενώ είναι εμφανώς σε διπλωματική κρίση με ΗΠΑ και εσωτερική αναταραχή με το Ισλαμικό στοιχείο. Το Πακιστάν είναι εν μέσω αναταραχών και συνεχών βομβιστικών επιθέσεων απο διάφορες κάστες και οργανώσεις απο την χρονική στιγμή της ανατροπής της παλαιάς κυβέρνησης. Στην Ταιλάνδη επικρατεί αναταραχή όπως και στην Ταιβάν. Στην Σιγκαπούρη έχει πέσει για πρώτη φορά σκιά στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η Ιαπωνία εγκαταλέιπει το δόγμα του μη πολέμου και επίσημα, ενώ στις Φιλιππίνες ετοιμάζουν εξοπλισμούς και διπλωματικές αιτήσεις προς ΗΠΑ μετά τις επιθετικές κινήσεις της Κίνας προς τα γύρω περιφερειακά σύνορα της συν φυσικά την εκ νέου "εκκαθάριση" του Νεπάλ, Θιβέτ. 


Το κερασάκι στην Τούρτα συμπληρώνει ουσιαστικά η ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με Κίνα , της Βορείου Κορέας ενώ την ίδια στιγμή ο νεαρός δικτάτορας προχωρεί σε πράξεις μη κατανοητές παρά μόνο αν γίνονται για αυτοπροβολή.

Η Νότιος Ασία τείνει να γίνει τόσο επικίνδυνη περιοχή όσο τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή. Συγκυρίες;.... τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ ζητούν τον έλεγχο κάποιων κοιτασμάτων ενέργειας, των διόδων/αγωγών για αυτά , συν την κεντρική επιρροή στο διασπασμένο σύμπλεγμα χωρών στην περιοχή. Η Κίνα θέλει να επιβληθεί ώς νέα συμμαχία ηγεμονικού τύπου, ενώ οι ΗΠΑ φτιάχνοντας την Trans-Pacific συμμαχία με δική της θέση ώς εξωτερικού συμβούλου και μπροστάρη την Ιαπωνία.

Πάνω κάτω αυτή είναι η κατάσταση , που είναι πολύ ρευστή, πολύ επικίνδυνη καθώς μιλάμε για χώρες πλέον με πυρηνική δυνατότητα και πολλούς απρόβλεπτους χειρισμούς απο διάφορα καθεστώτα και κυβερνήσεις ή ακόμα και απο ομάδες με ειδική ισχύ.Οι μόνες χώρες που δεν έχουν πάρει ακόμα ισχυρή θέση σε όλα αυτά είναι η Ρωσία και η Αυστραλία(ακόμα) και προκαλεί απορία το γιατί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πολλά θα γίνουν εντός των επομένων μηνών , όπου θα κρίνουν ακόμα περισσότερα τόσο στην περιοχή όσο και λόγω των απόνερων που θα δημιουργηθούν, και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν 

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου