6/12/14

Τουρκία: Εξοπλισμοί από την… απαλλαγή στράτευσης



Εκμεταλλευόμενη τα δημογραφικά δεδομένα, παράλληλα με το… κλείσιμο του ματιού της ισλαμιστικής κυβέρνησης στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδιο με την υλοποίηση του οποίου θα αντληθούν περί τα 4 δισ. ευρώ τα οποία φυσικά θα επενδύσει στην προμήθεια οπλικών συστημάτων.
Το σχέδιο αφορά την παροχή της δυνατότητας στους Τούρκους άρρενες που είναι άνω των 28 ετών και είναι υπόχρεοι στράτευσης να απαλλάσσονται από την υποχρέωση με την καταβολή ποσού περίπου 6.600 ευρώ. Σημειώνεται, ότι με βάση την τουρκική νομοθεσία κάθε άρρεν Τούρκος πολίτης που έχει υπερβεί το εικοστό έτος της ηλικίας του υποχρεούται σε στρατιωτική θητεία διάρκειας πέντε έως 12 μηνών ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τουρκικής κυβέρνησης, οι υπόχρεοι στράτευσης που πληρούν το προαναφερθέν ηλικιακό κριτήριο ανέρχονται σε περισσότερες από 600.000 και η εκτίμηση είναι, ότι η πλειοψηφία τους θα εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα απαλλαγής μέσω αποπληρωμής της υποχρέωσης στρατιωτικής θητείας. Στην περίπτωση δε που το σύνολο των υπόχρεων χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, το ποσό που θα αντληθεί εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ.

«Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν από την εξαίρεση θα μεταβιβαστούν απευθείας στο Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας ώστε να αποτελέσουν μέρος των προσπαθειών μας για ένοπλες δυνάμεις έντασης τεχνολογίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας στις 2 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται, ότι το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εκτός των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας σε ετήσια βάση χρηματοδοτείται και από δασμούς και ειδικούς φόρους που επιβάλλονται στο αλκοόλ, τα προϊόντα καπνού και τα τυχερά παίγνια. Το συνολικό ποσό από αυτές τις πηγές ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας, σύμφωνα με στοιχεία που νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε το SSM, το ύψος της το 2013 ανήλθε σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με το 2006 (1,055 δισ. ευρώ) αλλά σημαντικά μικρότερη από το 2008 (2,341 δισ. ευρώ) που αποτελεί και χρονιά ορόσημο.
Στην ίδια ανακοίνωση το SSM ανέφερε ότι στα τέλη του 2013 το ποσό των δασμών και ειδικών φόρων που έχουν μεν εισπραχθεί από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο υφυπουργείο, ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 4,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το SSM, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, είτε θα αποδεσμεύσει αυτό το ποσό σε δόσεις είτε θα δώσει κρατικές εγγυήσεις για μελλοντικά δάνεια του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.
 defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου