21/11/14

Εξελίξεις στην Κύπρο και επικοινωνιακή πολιτική Εθνικής Φρουράς


H επαναλαμβανόμενη ματαίωση της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ αποδείχτηκε κολοσσιαίο σφάλμα αφού η Τουρκία αγνόησε την όποια αμοιβαιότητα και προχωρά στη διεξαγωγή της άσκησης TOROS στα κατεχόμενα.
H επαναλαμβανόμενη ματαίωση της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ αποδείχτηκε κολοσσιαίο σφάλμα αφού η Τουρκία αγνόησε την όποια αμοιβαιότητα και προχωρά στη διεξαγωγή της άσκησης TOROS στα κατεχόμενα.
Στη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης TOROS με τη συμμετοχή και αεροναυτικών δυνάμεων προχωρά εντός των επόμενων ημερών η Τουρκία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ελεγχόμενης έντασης που εφαρμόζει απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο σχετικό ανακοινωθέν της, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική άσκηση TOROS βρίσκεται σε συμφωνία με την «εποικοδομητική στάση που τηρεί στο τραπέζι των συνομιλιών» (sic), αγνοεί όμως επιδεικτικά το γεγονός ότι η Λευκωσία ακυρώνει συνεχώς από το 2007 την ετήσια ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ της Εθνικής Φρουράς σε ένδειξη καλής θέλησης και αμοιβαιότητας για τη μη διεξαγωγή της εν λόγω άσκησης στα κατεχόμενα Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν σε απόλυτο βαθμό την ορθότητα της απόφασης για τη πραγματοποίηση της ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ-2014, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας της, με τη συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού και των μέσων της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).
Ειδικότερα, η συνδυασμένη ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ-2014 διεξήχθη μεταξύ 3 και 7 Νοεμβρίου σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιελάμβανε τις εξής επιμέρους ασκήσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επίσημα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ):
  • Άσκηση Τακτικού Συγκροτήματος της ΧΧ ΤΘΤ και της Διοίκησης Πυροβολικού (ΔΠ), υπό την διεύθυνση του ΓΕΕΦ. Η τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Κοτσιάτη και αφορούσε σε ενέργεια Τ/Σ Επιλαρχίας, με υποστήριξη πυρών πυροβολικού. Σημειώνεται πως η ΕΦ έχει προχωρήσει σε ριζική αναβάθμιση των ικανοτήτων νυχτερινού πολέμου των μέσων της ΧΧ ΤΘΤ με την ολοκλήρωση εγκατάστασης θερμικής κάμερας δεύτερης γενιάς Catherine FC στο σύνολο των αρμάτων μάχης Τ-80U/UK και ΑΜΧ-30Β2 καθώς και των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-3 ενώ σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η εγκατάσταση Συστήματος Ελέγχου Πυρός σε 67 τεθωρακισμένα οχήματα EE-9 Cascavel.
  • Άσκηση «Οργάνωση Ζώνης Ρίψεως» που οργανώθηκε από την VII ΤΑΞΠΖ και διεξήχθη στις 5 Νοεμβρίου στην περιοχή χ. Σωτήρας, στο πλαίσιο δραστηριότητας για τον έλεγχο αντικειμένων Διοικητικής Μέριμνας. Γενικός αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η οργάνωση της ζώνης ρίψεως (καθορισμένη περιοχή μέσα στην οποία ενεργείται ρίψη αεραποβατικών στρατευμάτων ή εφοδίων – υλικών) από την υπεύθυνη Μονάδα, η εξάσκηση του προσωπικού στην υποδοχή εφοδίων που ρίπτονται από αέρα και η διαδικασία παραλαβής τους προκειμένου να προωθηθούν στις υποστηριζόμενες Μονάδες.
  • Άσκηση Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού της ΕΛΔΥΚ, κατά την οποία εξετάστηκαν αντικείμενα επιχειρησιακού ενδιαφέροντος και τακτικής, καθώς και θέματα διοικητικής μέριμνας (υγειονομικού ρόλου και τεχνικής υποστήριξης). Η τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων στην περιοχή x. Μαλούντας και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου.
  • Άσκηση του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ) κατά την οποία εξετάστηκαν αντικείμενα συλλογής πληροφοριών, προσβολής στόχων υψηλής αξίας και πραγματοποιήθηκε εκτέλεση αλμάτων από ελικόπτερα AW139. Ο ΛΕΕ αποτελεί την μετεξέλιξη του Τμήματος Ειδικών Ομάδων (ΤΕΟ) και συγκροτήθηκε με αποστολή την διεξαγωγή από ξηρά και αέρα Ειδικών Επιχειρήσεων Επιχειρησιακού και Στρατηγικού Επιπέδου. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ-2014 πραγματοποιήθηκε και η εξαμηνιαία συντήρηση των μονίμων στελεχών της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της ΕΦ από μεταγωγικό αεροσκάφος C-130Η της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.
  • Άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού που αφορούσε σε διαρροή τοξικών ουσιών από βυτιοφόρο όχημα μετά από ατύχημα. Στην άσκηση συμμετείχε η Ομάδα ΠΒΧ Προστασίας/ΓΕΕΦ, η οποία επανδρώνεται από μόνιμο προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί σε Ειδικά Σχολεία του εξωτερικού.
Εξίσου ορθή κρίνεται η δημοσιοποίηση των εν λόγω δραστηριοτήτων, αν και αλγεινή εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η έλλειψη επικοινωνιακής πολιτικής από πλευράς ΓΕΕΦ. Όπως εύστοχα έχει επισημάνει ο Ν. Στυλιανού σε ανύποπτο χρόνο, «είναι επιεικώς απαράδεκτο για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), της Κοινής Πολιτικής Άσφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και με συμμετοχή στα Πολυεθνικά Συγκροτήματα Μάχης της Ε.Ε (E.U Battlegroups), να παρουσιάζει μία τόσο πρόχειρη εικόνα στον ιστοχώρο της
Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ το οποίο, λόγω των γνωστών προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει, επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή επικοινωνιακή προβολή της στρατιωτικής του ισχύος, την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εχθρικής προπαγάνδας καθώς και την χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης προς όφελος των εθνικών του συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγγλόφωνη έκδοση της επίσημης ιστοσελίδας τους, ανέπτυξαν (διακλαδικό) blog για τον εκπροσώπο Τύπου και διαθέτουν λογαριασμούς σε όλα τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οφείλει να αναλάβει άμεσα και η Εθνική Φρουρά με την εκ βάθρων αναβάθμιση της επίσημης ιστοσελίδας της που θα περιλαμβάνει:
- ευρύτατη και επαγγελματικού επιπέδου φωτογραφική κάλυψη των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων καθώς και παρουσίαση των κύριων οπλικών της συστημάτων με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες
- λεπτομερή καταγραφή της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ειρηνευτικές και άλλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών,
- καταγραφή των παραβιάσεων του εναέριου και ναυτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
- αποδελτίωση του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου για θέματα της ΕΦ και γενικού στρατηγικού ενδιαφέροντος
- αναφορά στην κοινωνική προσφορά της ΕΦ
- τακτική ανανέωσή της στην αγγλική γλώσσα
καθώς και συστηματική αξιοποίηση των λογαριασμών του ΥΠΑΜ και της ΕΦ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 e-amyna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου