11/10/14

Ακόμα ένα μέτωπο για τον Ερντογάν: Επιστρέφει το PKK

Ακόμα ένα μέτωπο για τον Ερντογάν: Επιστρέφει το PKK


Oι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) άρχισαν να στέλνουν μαχητές στην Τουρκία λόγω της μάχης που μαίνεται στο Κομπάνι (Συρία) και των ταραχών που έχουν ξεσπάσει στην χώρα, οι οποίες απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Άγκυρα, ανέφερε σήμερα ένας διοικητής τους, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).
«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αντάρτες θα πολεμήσουν για να υπερασπιστούν το λαό μας. Το βασικό καθήκον των ανταρτών είναι να υπερασπίζονται το λαό» δήλωσε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ένας εκ των στρατιωτικών διοικητών του PKΚ σε μία συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο την οποία αναμετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιώτες στη νοτιοανατολική (Τουρκία), εμείς αποφασίσαμε να αντιδράσουμε» εξήγησε ο Μπαγίκ.
Ο διοικητής του PKK δε διευκρίνισε τον αριθμό των μαχητών που έχουν φύγει από το στρατιωτικό επιτελείο του PKK στα όρη Καντίλ (βόρειο Ιράκ) προκειμένου να επιστρέψουν στην τουρκική επικράτεια.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία και κατήγγειλε εκείνους που θέλουν να τη σαμποτάρουν.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι πράξεις βίας, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες που έχουμε δει τις τελευταίες αυτές ημέρες δεν έχουν καμία σχέση με το Κομπάνι» επανέλαβε σήμερα σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Ρίζε (βορειοανατολικά).
«Επιτίθενται εναντίον της ειρήνης, της σταθερότητας και της αδελφότητας στην Τουρκία υπό το πρόσχημα (των μαχών) στο Κομπάνι» τόνισε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο ίδιος επιπλέον κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών στις περιουσίες των πολιτών.
Protest-ISIS-in-Istanbul-012
Συνεχίζονται οι φιλοκουρδικές διαδηλώσεις στην Τουρκία
Οι φιλοκουρδικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Τουρκία, αλλά πιο περιορισμένες στον αριθμό, πέντε ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη “πρωτεύουσα” των Κούρδων της χώρας, μικρές ομάδες διαδηλωτών κατέθηκαν στους δρόμους, χωρίς όμως να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη συνοικία Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολης όπου η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 360 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 1.000 συνελήφθησαν στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πέθαναν άλλοι δύο διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί σοβαρά στο Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κάλεσε την Παρασκευή τους υποστηρικτές του “να αποφύγουν τη βία (…) ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση”.
 mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου