10/8/14

Ποιος λέει αλήθεια, ο τρελός Μπουλούτ ή ο νορμάλ Μπαμπατζάν;


«Ιστορία» έγραψε και πάλι ο απίθανος Γιγκίτ Μπουλούτ, ο αγαπημένος του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ίσως διότι κάποτε έλεγε… ευθαρσώς, ότι οι αντίπαλοι του Ταγίπ, σκόπευαν να τον σκοτώσουν… με τηλεκίνηση. Τέτοιον ψυχασθενή δημοσιογράφο (αυτός είναι φαίνεται και με τη βούλα, σαν τα καρπούζια), μόνο ο πολυχρονεμένος Ερντογάν θα μπορούσε να τον έχει σύμβουλο.
Τώρα, ο απίθανος αυτός τύπος, έρχεται να κάνει άνω-κάτω την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού πετάχτηκε σαν… να τον έσπειραν κάπου (οι άλλες εναλλακτικές εκφράσεις απορρίφθηκαν ως αγενείς) και έβγαλε ψεύτη ή δόλιο, ένα από τα όχι και πολλά σοβαρά στελέχη της κυβέρνησης των Ισλαμιστών, τον Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος αν μη τι άλλο, χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, κάτι που δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί και για τον καταφανώς προβληματικό πρωθυπουργικό σύμβουλο.
Το αντικείμενο της διαμάχης η τράπεζα «Bank Asya» που εξειδικεύεται στο ισλαμικό τραπεζικό σύστημα (χονδρικά και χωρίς ανάλυση, δανεισμός χρημάτων χωρίς τόκο), της οποίας σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχεται από πρόσωπα προσκείμενα στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.


Ο Γιγκίτ Μπουλούτ, έσπευσε να δηλώσει – άγνωστο αν ανήκει στην αρμοδιότητά του, στον τομέα του ως συμβούλου του πρωθυπουργού – ότι η κρατική Ziraat Bank (ναι, αυτή που χαμογελάει σε Έλληνες και μειονοτικούς στη Θράκη…) δεν έχει σκοπό να εξαγοράσει της Bank Asya.
Και που το κακό; Ορθά αναρωτιούνται οι αναγνώστες μας. Έως εδώ πουθενά, είναι η απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μπουλούτ φαίνεται πως δεν γουστάρει τον Μπαμπατζάν (στοιχηματίζουμε ότι είναι αμοιβαία τα αισθήματα) ο οποίος μόλις πριν από μερικές ώρες είχε δηλώσει ότι η κρατική Ziraat Bank ενδιαφέρεται για να εξαγοράσει την άλλη τράπεζα και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις…
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ότι ο Μπαμπατζάν είναι αρμόδιος για τα ζητήματα της τουρκικής οικονομίας συνολικά, ενώ ο Μπουλούτ ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού (έστω και ανισόρροπος). Το πρόβλημα είναι ότι καταλόγισε στον Μπαμπατζάν πρόθεση να παίξει χρηματιστηριακό παιχνίδι με τη δήλωση που έκανε για την τράπεζα, αφού κάποιες μετοχικές αξίες εκτοξεύθηκαν, κάποιες υποχώρησαν.
Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες. Εάν αληθεύουν, ο Μπαμπατζάν πρέπει να πάει φυλακή κι εμείς να ανακαλέσουμε κάποια από τα σχόλια μας για τον εθισμένο στις θεωρίες συνωμοσίας Μπουλούτ. Αν όχι, να τον στείλουν να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τους Τούρκους διπλωματικούς που κρατάει αιχμαλώτους η οργάνωση ISIL στο βόρειο Ιράκ.
«Πειραγμένος» αυτός, παντελώς «καμένοι» εγκληματίες οι άλλοι, ποιος ξέρει, ίσως και βρουν κάποιον κώδικα επικοινωνίας. Όσον αφορά τα… τραπεζικά, έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Πέρασαν σχεδό τρία 24ωρα από τη στιγμή που παρακολουθούμε το θέμα, εκτιμώντας το ως σοβαρό και άκρη ακόμα δεν έχουμε βγάλει.
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου