31/8/14

15 τσεχικά αεροσκάφη Aero L-159 αγόρασε εσπευσμένα το Ιράκ για να αντιμετωπίσει το ISIS


15-τσεχικά-αεροσκάφη-αγόρασε-το-Ιράκ
Δεκαπέντε τσεχικά εκπαιδευτικά/ελαφρά μαχητικά Aero L-159 θα αγοράσει το Ιράκ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει άμεσα κατά των τζιχαντιστών του ISIS.
Παλαιότερα οι Τσέχοι είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν το ίδιο αεροσκάφος στο Ιράκ, αλλά τότε οι Ιρακινοί με αμερικανική παρέμβαση είχαν επιλέξει το σαφώς ανώτερν δυνατοτήτων αλλά πανάκριβο και ιδιαίτερα υψηλού κόστους συντήρησης νοτιοκορεατικό FA-50, το οποίο είχε αναπτυχθεί από κοινού με την Lockheed Martin και για αυτό μοιαζει σαν ένα μικρό F-16 ένώ είναι το μοναδικο εκαπιδευτικό αεροσκάφος παγκοσμίως το οποίο έχει την δυνατότητα υπερηχητικής πτήσης.
Η προμήθεια όμως «πάγωσε» (όπως έχει «παγώσει» και η προμήεθια των F-16Q) και η συμφωνία για τα Aero L-159 οριστικοποιήθηκε χθες.
Βάσει της συμφωνίας οι Τσέχοι θα παραδώσουν τα αεροσκάφη, καθώς επίσης τα αναγκαία πυρομαχικά και όλο τον εξοπλισμό υποστήριξης, ενώ θα αναλάβουν και την εκπαίδευση των Ιρακινών πιλότων στον τύπο.
Υπενθυμίζεται, ότι χθες, η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ελαφρύ οπλισμό, επιιθετικά τυφέκια, πολυβόλα, φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές και χειροβομβίδες στους Κούρδους του Ιράκ για να αντιμετωπίσουν το ISIS.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου