21/7/14

Μήπως τα ξεσπάσματα του Ερντογάν έχουν τελικά έναν στόχο;



Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ, μόνο αυτή τη φορά τα «σκάγια» πήραν, δυνατά και τις ΗΠΑ. «Αν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να λένε ότι το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, τότε πρέπει να ασκήσουν και αυτές την αυτοκριτική τους», είπε ο Ερντογάν, σε συνέντευξη, προκαλώντας την οργή του Λευκού Οίκου.
Η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Πσάκι, έκανε λόγο για προκλητική ρητορική αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ερντογάν: «Φυσικά πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι προσβλητικές και λανθασμένες και φυσικά, αυτού του είδους η προκλητική ρητορική δεν είναι εποικοδομητική και βλάπτει τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», είπε η Πσάκι.
Συνέχισε δε λέγοντας: «Αυτό που επιδιώκουμε για κάθε χώρα της περιοχής, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, είναι να έχει πιο παραγωγικό ρόλο, υποστηρίζοντας την αιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Όταν έχουμε ανησυχία σχετικά σχόλια ή ενέργειες, δεν διστάζουμε να τις γνωστοποιούμε ακόμα και όταν αφορούν συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Ο Ερντογάν όμως, απτόητος, συνέχισε το παραλήρημά του, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι αν και κατηγορεί τον Χίτλερ, τον ξεπερνά σε βαρβαρότητα, διαπράττοντας γενοκτονία (προφανώς… σε δόσεις, αφού η ίδια δήλωση γίνεται πάντα όταν υπάρχει εμπλοκή Ισραηίνών και Παλαιστίνιων).
Ίσως όμως το «ξέσπασμα» του Ερντογάν να έχει… βαθύτερο νόημα, πέραν της δεδομένης παρορμητικότητας – σε βαθμό ψυχασθένειας – του ανδρός:
Μετά από δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τζον Κέρι, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα στείλει διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, που θα παραμείνει εκεί από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου. Η τουρκική αντιπροσωπεία έχει εντολή να θέσει στους Αμερικανούς όλα τα θέματα της Μέσης Ανατολής, τη Γάζα, τη Συρία και το Ιράκ, όπου περιλαμβάνεται και το κουρδικό. Άρα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, όπου είτε οι ΗΠΑ θα προειδοποιήσουν με σαφήνεια τους Τούρκους, είτε οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν καθοριστικά την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι Τούρκοι έχουν πάρει χαμπάρι τους Αμερικανούς και την άκριτη και ηττοπαθή κατευναστική τους στάση, προϊόν στρατηγικής αμηχανίας σε μια περιοχή που θυμίζει κινούμενη άμμο και φέρονται αναλόγως…
 defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου