24/1/14

"Σουσουδισμοί και Κρατικά Αεροσκάφη" - Ποιοι πέταγαν -και πετούν- με τα VIP αεροσκάφη



του Κων. Φράγκου*

Εισιέναι εις τας πόλεις
πρώτον τρυφήν, έπειτα κόρον,
είδα ύβριν, μετά δε ταύτα όλεθρον
Πυθαγόρας

Τρυφή, κόρος ύβρις όλεθρος.... Ο Πυθαγόρας μ’ αυτόν τον αφορισμό του διέγραψε, ακριβώς, την πορεία της χώρας μας. Η ύβρις, η πρόκληση, η αλαζονεία, η οίηση των κρατούντων συνεχίζονται και σήμερα.

Ο όλεθρος εν όψει. Έχουμε πατήσει τα πρώτα οικόπεδα.

Στο γνωστό έργο του ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ο αξέχαστος Δημ. Ψαθάς βάζει τον σύζυγό της, ένα γνήσιο λαϊκό τύπο, τον Παναγιωτάκη, να την παρακαλάει να πάνε να δουν τη θεία Φροξιλάνθη στα Πετράλωνα, με το τραμ. « Εγώ μια μαντάμ Σουσού Καντακουζινού, με το τραμ; Jamais! »
Του απαντά και προσθέτει «Δεν εισέρχομαι σε μεταφορικό όχημα που χρησιμοποιείται από τσοκαρία και το καρακατσουλιό του Βούθουλα. Θέλω πολυτελή άμαξα, Παναγιωτάκη..»

Αυτά ως μικρό πρόλογο. Οι συσχετισμοί είναι εύκολοι.

Είμαστε μια χρεωκοπημένη χώρα με βασικούς αυτουργούς της κατάντιας τους πολιτικούς ταγούς μας. Η αφροσύνη, η ανικανότητα, η ανεπάρκεια των περισσότερων μας έφεραν μέχρι εδώ. Αναμφισβήτητα!

Εν τούτοις επιμένουν, εθελοτυφλούντες και αυτοχειριαζόμενοι, να συμπεριφέρονται ως Σουσούδες. Αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν την κατάρρευση. Δεν μπαίνουν σε Τραμ ή Λεωφορείο. Θέλουν πολυτελείς άμαξες και από την άλλη μεριά γονατίζουν το Λαό στους φόρους και αφήνουν τις ΕΔ χωρίς ανταλλακτικά, καύσιμα, πυρομαχικά και ταυτόχρονα έχουν καταδικάσει τα στελέχη σε μαρασμό.


Τα κρατικά Αερόπανα Πολυτελείας (VIP’S)
«Τα μεταξωτά βρακιά αρμόζουν σε επιδέξιους κ.....ς».
Θοδωρής Κολοκοτρώνης


«Το μεγαλείο δεν απέχει πάρα πολύ του γελοίου».
Ναπολέων

Η πτωχή τσοκαρία, η Ψαροκώσταινα που λέγεται Ελλάς διαθέτει 3 πολυτελή αεροσκάφη VIP’S για την εξυπηρέτηση των κορυφαίων πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων.

Ένας χρυσός κανόνας που έπρεπε να εφαρμόζεται, απαρέγκλιτα, σήμερα είναι η απαγόρευση χρησιμοποίησης Α/Φ VIP’S εφόσον το ταξίδι εξυπηρετείται με αεροπλάνα γραμμής, σε κανένα, ούτε στον ΠτΔ. Εν έσχατη, όμως ανάγκη θα πρέπει να διατίθενται ΜΟΝΟ στους ΠτΔ και Πρωθυπουργό. Καταχρηστικά σε Υπουργό, σε εξαιρετική ανάγκη.

Ποιά είναι ποια;

Ποια είναι ατά τα Α/Φ και πως και γιατί αποκτήθηκαν;

Το πρώτο είναι ένα κλασικό Αμερικάνικο VIP’S GULF – STREAM αγοράς Ακοσμπώκων.
Το δεύτερο, το LEGACY/EMBRAER (Βραζιλιάνικο) 16 θέσεων αποκτήθηκε (υπερκοστολογημένο) ως αντισταθμιστικό για την αγορά 4 μεγάλων Α/Φ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ EMBRAER (Μία πονεμένη ιστορία αρπαχτής).
Το τρίτο είναι, ομοίως, ένα EMBRAER – 32 θέσεων που αγοράστηκε πάλι από τους Ακοσμπώκους. Δεν εξυπηρετούντο, βλέπετε, οι Βαρώνοι της εποχής με 2 και ήθελαν και τρίτο. Ο Άκης έσπευσε και ο τότε Υπουργός Οικονομικών ο Γιάννος Παπαντωνίου διέθεσε το ποσόν, προϊόν γερμανικού δανείου, για να ταξιδεύουν οι Σουσούδες.

Σημειώνω ότι όταν αφίχθη το πρωτοχρησιμοποίησε ο τότε ΥΠ. ΟΙΚ. κ. Ν. Χριστοδουλάκης για να πάει στη Χάγη. Δεν του άρεσε το Α/Φ της γραμμής.
Σήμερα, ο συνεχώς δανειζόμενος, απερίσκεπτα ,Υπουργός του κ. Σημίτη περιέρχεται τα κανάλια και μας δίνει οδηγίες σωτηρίας. Είναι μάλιστα βασικό στέλεχος της ομάδας του 58 «ορφανών του Σημίτη» που φιλοδοξούν να επαναφέρουν τον «Σωτήρα».
Γι’ αυτό το τρίτο ο κ. Σαμαράς στην αρχή της θητείας του ως Πρωθυπουργού έδωσε, ορθώς εντολή να συντηρηθεί και να πωληθεί. Η υπόθεση μάλλον ξεχάστηκε γιατί οι καλομαθημένοι ηγέτες μας το χρειάζονται. Πάσα διάψευση δεκτή. Ο κ. Σαμαράς συνηθίζει τα θα....

Τι γινόταν πριν;

Μην νομίζει κανείς ότι προ Σημίτη ήταν όλα σεμνά. Όχι. Ήταν χειρότερα.

Οι Καραμανλής (θείος) Ανδρέας και Μητσοτάκης έκαναν κάτι πιο «πρακτικό». Επιστράτευαν ένα BOEING Ολυμπιακής το γέμιζαν κόσμο και κοσμάκη (βοηθοί, παραβοηθοί, γραμματείς, σφουγγοκωλάριοι κ.λ.π.) και δεν το πλήρωναν στην Εταιρεία! Η ΟΑ έτσι κι αλλιώς ήταν γεμάτη από «υπαλλήλους» - παρακεντέδες αργόμισθους των πολιτικών – που δεν πατούσαν το πόδι τους εκεί. Ιδού γιατί βούλιαξε!


Αν ψάξετε σήμερα την ταυτότητα αρκετών πολιτικών, εκτός και εντός κοινοβουλίου, θα βρείτε αρκετούς «συνταξιούχους» της Ο.Α.


Θα μου επιτρέψετε όμως να σας δώσω μία γλαφυρή εικόνα των προαναφερθέντων από ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Π. Λουκάκος – Η αθέατη όψη – ΕΣΤΙΑ 2013).

«Πηγαίναμε στο Λονδίνο, όταν αντίκρισα αυτό το θέαμα. Μια στρατιά αγνώστων σε μας τους δημοσιογράφους προσώπων ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο. Περιελάμβανε η κουστωδία αυτή εκτός από πολλούς υπουργούς – ορισμένους εξ αυτών μάλιστα εντελώς άσχετους με το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής – κομματικά στελέχη, γραμματείς των υπουργών (ορισμένες αξιόλογες στην εμφάνιση), παρατρεχάμενους του Παπανδρέου, οικογενειακούς φίλους του και άλλους απροσδιόριστης προέλευσης και αρμοδιότητας «παράγοντες». Προηγουμένως όλοι αυτοί είχαν περάσει από το Duty Free, και κρατούσαν οι περισσότεροι τρεις και τέσσερις σακούλες με κούτες αφορολόγητα τσιγάρα και Black Label ουίσκυ.

Επικρατούσε ατμόσφαιρα χαράς και ευθυμίας, σαν να πηγαίναμε σε πανηγύρι και όχι για δουλειά.

Το αεροπλάνο γέμισε ασφυκτικά, πράγμα που πρώτη φορά συνέβαινε σε ταξίδι πρωθυπουργού. Με έκπληξη οι δημοσιογράφοι βλέπαμε πρόσωπα άγνωστα σε μας και άνευ γνωστής ιδιότητος να πηγαινοέρχονται χαρούμενα στο διάδρομο του αεροπλάνου. Η πανηγυριώτικη ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε όταν σερβιρίστηκε το φαγητό. Πίσω ο κανονικός δίσκος της Ολυμπιακής. Μπροστά, στην πρώτη θέση, που την είχαν τετραπλασιάσει σε έκταση για να χωρέσουν όλοι αυτοί οι «επίσημοι», το μενού περιελάμβανε αστακούς, σολομούς και τα παρεμφερή, σερβιρισμένα σε επάργυρες πιατέλες. Μαζί έρεε και άφθονη η σαμπάνια. Έτσι, οι περισσότεροι «επίσημοι» έφθασαν στο Χήθροου σε κατάσταση έκδηλης ευθυμίας.
Οι Άγγλοι τελωνιακοί κοιτούσαν με απορία αυτή την περίεργη, παρδαλή, κεφάτη αποστολή με τις σακούλες, το αφορολόγητο περιεχόμενο των οποίων ξεπερνούσε κατά πολύ την επιτρεπόμενη τότε ποσότητα εισαγωγής τσιγάρων και οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα τους».
Το μοτίβο Παπανδρέου συνεχίσθηκε, αργότερα, επί Σημίτη μέχρι της απόκτησης των VIP’S.

Οι νεόπτωχοι, αμετανόητοι βαρώνοι.

Βάζει η μυλωνού τον άντρα της
με τους πραγματευτάδες.
Λαϊκή παροιμία

Θα κλείσω με μερικά εμετικά παραδείγματα σουσουδισμού και νεοπλουτισμού.

Όταν επί Κυβερνήσεως κ. Γ. Παπανδρέου, του επιλεγόμενου Κοσταρίκα, η Χώρα κατέρρεε είχε συγκληθεί ένα φόρουμ στην Ν. Υόρκη για τους Υπουργούς Οικονομικών Ευρώπης και Β. Αμερικής. Ο φοβερός και τρομερός Σόϊμπλε που σχεδίαζε τα κουρέματα, τους ακρωτηριασμούς και τα σκληρά μέτρα, μετέβη εκεί με το αναπηρικό καροτσάκι του συνοδευόμενος από 2 συμβούλους του, με το αεροπλάνο της γραμμής. Το ίδιο έκαναν όλοι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί.

Αν, δε, ενθυμούμαι καλώς ο Ιταλός Υπουργός ταξίδεψε σε οικονομική θέση για να μην τον γιουχάρουν οι αγανακτισμένοι συμπατριώτες του. Ο δικός μας πρίγκηψ, υψηλότατος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε το GULF – STREAM!

Έκπληκτοι οι «σύμμαχοι» έβλεπαν στο αεροδρόμιο της Ν/Υ να αποβιβάζεται από το πολυτελές Α/Φ τον κ. Γ.Π. με τη γραμματέα του και τον γιό του! Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ν/Υ ο πρίγκηψ αγόρασε ένα BMW τεθωρακισμένο για την αφεντιά του αξίας 700.000 € (Το αυτοκίνητο αυτό το χρησιμοποίησε ο διάδοχός του κ. Ε. Βενιζέλος, ο οποίος, έκτοτε, δεν το αποχωρίζεται. Το έχει τώρα στο ΥΠΕΞ! Γιατί δεν το εκποιείτε κ. Πρωθυπουργέ; Γιατί; Μήπως στεναχωρήσετε τον Αντιπρόεδρό σας;). Σας πληροφορώ ότι ούτε η κ. Μέρκελ διαθέτει τέτοιο αυτοκίνητο. Γνωρίζει όμως καλά ότι χρησιμοποιείται από Έλληνα Αξιωματούχο. Και χλευάζει φυσικά, ενώ, παράλληλα, μας αλλάζει τον αδόξαστο!


Παλαιότερα, επί κ. Σημίτη, ο τότε ΥΕΘΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε νοικιάσει ένα GULF – STREAM έναντι μερικών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, για να ταξιδέψει από ΝΥ στην Ατλάντα, σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Για το γόητρο της Ελλάδας ρε γαμώτο!
Αλλά, για να μην νομισθεί ότι στρέφω τα πυρά μου μόνο σε Πασόκους σας πληροφορώ ότι το FOUR SEASONS, το πολυτελέστατο ξενοδοχείο του Παρισιού, δεν ήταν προνόμιο μόνο του Άκη. Τα χρησιμοποιούσε και ο κ. Ε. Στυλιανίδης της ΝΔ πάλι για το γόητρο Έλληνα Υπουργού που όλοι γνώριζαν ότι εκπροσωπεί μια κουρελού – Χώρα. Υποκύπτω δε στον πειρασμό ν’ αναφέρω ότι έτερος πολιτικός αστήρ της ΝΔ, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, αν δεν κάνω λάθος, κατά τις μετακινήσεις του στο Εξωτερικό νοίκιαζε λιμουζίνα για 24ωρη χρήση με οδηγό με....κασκέτο. Πάλι για το γόητρο της μητέρας Πατρίδας, της ελεεινής Ελλαδίτσας.

Επίλογος
Η Χώρα μας ευρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Ούτε οι πολιτικοί, ούτε η πολιτική της πείθουν τους «συμμάχους» και δανειστές μας. Είναι ένα κράτος εντελώς αναξιόπιστο. Καρπαζοεισπράκτωρ, σφαλιαριζόμενο συνεχώς μετά συνοδείας ειρωνιών, χλευασμών και ιοβόλων κεντρισμάτων. Θυμίζει γελοιογραφία του αξέχαστου Μπόστ του 1962 με τη ρακένδυτη Μαμά – Ελλάς, τον Πειναλέων και την Ανεργίτσα. Και η πλάκα η μεγάλη είναι ότι προεδρεύει της Ε.Ε. Με έναν Βενιζέλο φουσκωμένο διάνο που κινείται και συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος της Ε.Ε. Οι πάντες έχουν ξεραθεί στα γέλια...Κι εμείς είμαστε κολλαριστοί και ατσαλάκωτοι στριμωγμένοι για το ποιος θα πρωτοταξιδεύσει με το GULF – STREAM για το γόητρο της Χώρας, ρε γαμώτο! Χρειάζεται μια μαζική προσπάθεια, μια σπουδαία προσπάθεια από ΟΛΟΥΣ. Να δούμε την πραγματικότητα και να ξεφύγουμε από την μιζέρια. Όχι μόνο από τους ταλαιπωρημένους πολίτες. Οι ταγοί πρέπει να μπουν επικεφαλής. Δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ως νεόπλουτοι – σουσούδες. Η σεμνότητα, η συγκρατημένη συμπεριφορά είναι αναγκαία. Ένας τρόπος είναι οι μέθοδοι που κινούνται. Ας επιστρατεύσουν την απαιτούμενη σύνεση. Τους βλέπουμε όλοι...

Σημ.: Στη σύνταξη του παραπάνω κειμένου με βοήθησε ρεπορτάζ του κ. Πάρι Καρβουνόπουλου στη Real News (12 Δεκ. 13). Παραλείπω ν’ αναφέρω τις χρήσεις των VIP’S Α/Φ κατά το 2013 για να μην στεναχωρήσω μερικούς. Θα το κάνω, όμως, οπωσδήποτε για το 2014. Δοκιμάστε κύριοι Αξιωματούχοι και τα αεροπλάνα, γραμμής, της AEGEAN. Είναι ωραιότατα.

*Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά

  http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου