9/12/13

Μήνυση της "Ταράφ" στον Τ.Ερντογάν

ΓΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

H τουρκική εφημερίδα «Taraf» θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την κατηγόρησε για «προδοσία», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αιτία η αποκάλυψη - από πλευράς της εφημερίδας - εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία ο Ερντογάν κινείτο μυστικά για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του ισλαμιστικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο ίδιο του το κόμμα. «Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα καταθέσουμε μήνυση για τις δυσφημιστικές δηλώσεις και για βούληση επηρεασμού της εφημερίδας», δήλωσε ο Βεϊσέλ Ακ, δικηγόρος της φιλελεύθερης εφημερίδας.
Ο Μεχμέτ Μπαρανσού, γνωστός δημοσιογράφος της Taraf, δημοσίευσε στα τέλη Νοεμβρίου ένα εμπιστευτικό έγγραφο που χρονολογείται από το 2004. Σ' αυτή την επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον Ερντογάν και τον πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τότε υπουργό Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) ζητούσε ρητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για «να τελειώνουν» με το κίνημα του ιμάμη και στοχαστή, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι επικεφαλής μίας ιδιαίτερα μαζικής οργάνωσης-αδελφότητας.
Από τις ΗΠΑ όπου ζει εξόριστος από το 1999, ο κ. Γκιουλέν κατήγγειλε τα σχέδια, ενώ οι ηγέτες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διέψευσαν πως έχουν την πρόθεση να βλάψουν την αδελφότητα.
Οι διαμάχες ανάμεσα στους ηγέτες του AKP που κατέχουν την εξουσία στην Τουρκία και την αδελφότητα Γκιουλέν, η οποία τους είχε βοηθήσει το 2002 να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, έχουν έρθει στη δημοσιότητα εδώ και πολλές εβδομάδες εξαιτίας απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τα προπαρασκευαστικά σχολεία, σημαντικό μέρος των οποίων ανήκουν στην αδελφότητα και αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εσόδων της.
Με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2014, η αδελφότητα δεν έκρυψε ότι δεν συμφωνεί με τον «αυταρχισμό» του Ερντογάν. Κατά την άποψη παρατηρητών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι εκνευρισμένος από την αύξηση της δύναμης της αδελφότητας στον κρατικό μηχανισμό, καθώς η τελευταία έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε την αστυνομία να αναλάβει δράση εναντίον της Taraf. «Το να αποκαλύπτει κανείς απόρρητα του κράτους δεν μπορεί να θεωρηθεί ελευθερία έκφρασης, είναι απλούστατα προδοσία», δήλωσε.
Εισαγγελείς άρχισαν αμέσως έρευνα εναντίον του Μπαρανσού. Ο αρθρογράφος είχε καταστεί το «μαύρο πρόβατο» του τουρκικού στρατού όταν είχε δημοσιεύσει το 2008 ενοχλητικές αποκαλύψεις για συνωμοσίες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ερντογάν. Πολλοί στρατηγοί καταδικάστηκαν στη συνέχεια με βάση τις αποκαλύψεις του.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έγινε τον Ιούνιο στόχος ενός κύματος αμφισβήτησης για αυταρχικές και συντηρητικές ισλαμιστικές κινήσεις, κατηγορείται ότι επιχειρεί να καθυποτάξει τον Τύπο.
 http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου