6/10/12

"Clear Skies 2012": Κολοσσιαία άσκηση αεράμυνας της ρωσικής Αεροπορίας


Τις μεγαλύτερς ασκήσεις αεράμυνας από το 1990 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί από τώρα μέχρι τις 16 Οκτωβρίου η ρωσική Αεροπορία στην κεντρική Ασία, επιστρατεύοντας, εκατοντάδες πιλότους, χιλιάδες προσωπικό εδάφους μεταξύ αυτών και χειριστές αντιαεροπορικών συστημάτων,  δεκάδες αεροσκάφη γενικών μεταφορών και έγκαιρης προειδοποίησης και ένα από τα καλύτερα αναχαιτιστικά της το MiG-31BM Foxhound.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται από τη διοίκηση Αεράμυνας (PVO) της ρωσικής Αεροπορίας (VVS) στο δυναμικό της οποίας υπάγονται τα MiG-31BM και τα οποία διαφέρουν σε ότι αφορά τον οπλισμό τους αλλά και τα ηλεκτρονικά τους από τα MiG-31B τα οποία είναι επιχειρούν με τη VVS.
Η περιοχή των ασκήσεων καταλαμβάνει ένα τεράστιο γεωγραφικό χώρο, ο οποίος εκτίνεται από τη Σιβηρία μέχρι τις κεντρικές δημοκρατίες του Καζακστάν,. Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Η ασκήσεις φέρουν την επωνυμία Καθαροί ή Ανοιχτοί Ουρανοί 2012, και σε αυτές μετέχουν και οι τρεις χώρες προσφέροντας αεροπορικές βάσεις,, προσωπικό αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.
Εκτός των MiG-31BM στην «Ανοικτοί Ουρανοί 2012» μετέχουν μεταφορικά αεροσκάφη IL-76 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης A-50U ενώ από πλευρά αντιαεροπορικών συστοιχιών έχουν τεθεί στη διάθεση της PVO συστήματα S-300 και S-400. 
Το σενάριο της άσκησης αφορά διείσδυση απειλών από τα νότια, χωρίς όμως να προσδιορίζει ιδιαίτερα τον τύπο των απειλών, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες όμως εστιάζεται στη «διείσδυση πυραύλων cruise». Να σημειωθεί ότι το Καζακιστάν προς νότο συνορεύει με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν ενώ το τελευταίο συνορεύει με το Ιράν. 
Παρόλα αυτά το Καζακστάν έχει εκτεταμένο μέτωπο στην Κασπία θάλασσα η τελευταία με σπουδαία θέση σε ότι αφορά τα ενεργειακά πεδία. Παράλληλα το Κιργιστάν έχει κοινά σύνορα με την Κίνα και το Τατζικιστάν συνορεύει με Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η ρωσική άσκηση καλύπτει το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας  τον ευαίσθητο χώρο της Κεντρική Ασίας γεγονός που συνδέεται τόσο με την κατάσταση στο Ιράν –και την επίθεση στη χώρας αυτή εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος- αλλά και με το επίπεδο ασφάλειας στο Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Το MiG-31BM αποτελεί την πλέον σύγχρονη έκδοση του μαχητικού που με τη  σειρά του αποτελεί εξέλιξη του θρυλικού MiG-25. Το αεροσκάφος φέρει ραντάρ Zaslon-M με δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας διαμορφώσεων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και παρακολούθηση 24 στόχων, με ταυτόχρονο εγκλωβισμό των 6-10 πιο επικίνδυνων.
Η μέγιστη εμβέλεια σάρωσης φτάνει περίπου στα 350+ χλμ., ενώ ή εμβέλεια εγκλωβισμού στόχου μεγέθους μαχητικού (διατομή ραντάρ "RCS 5 τ.μ. ) φτάνει μέχρι τα 300 χλμ. Σε σενάρια εμπλοκής BVR με πολλαπλούς στόχους, έχει αναφερθεί ότι το ραντάρ του MiG-31BM αναφέρεται ότι επιτυγχάνει αυτόματη παρακολούθηση 10 στόχων, με ταυτόχρονο εγκλωβισμό  6 στόχων στα 280 χλμ! Προορίζεται για την αναχαίτιση βομβαρδιστκών Β-1 και Β-2 της USAF
Αυτό όμως που πραγματικά εκτοξεύει τις δυνατότητες αναχαίτισης του MiG-31 είναι τα τέσσερα βλήματα AA-9 Amos (R-33) των 4,5 ,mach που μπορεί να φέρει με δυνατότητα καταστροφής στόχων σε αποστάσεις από 160 έως και 220 χλμ.!
Για μικρότερες αποστάσεις το MiG-31 φέρει 2 βλήματα μέσης εμβέλειας AA-6 Acrid της τάξης των 30 με 60 χλμ. ενώ για κλειστές εμπλοκές μέχρι και 4 βλήματα ΑΑ-8 Aphid υπέρυθρης καθοδήγησης για βολές σε αποστάσεις έως και 8 χλμ.
Τα δεδομένα  επιδόσεων του MiG-31 είναι πραγματικά εντυπωσιακά: Με διμελές πλήρωμα το αεροσκάφος έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 46 τόνους (6 τόνους περισσότερο από 4 F-16 μαζί), μέγιστη ταχύτητα 3000 χ,α,ω, επιχειρησιακό υψόμετρο 20.000 μέτρα, εμβέλεια 3.000 χλμ. 8 εξωτερικούς φορείς ανάρτησης οπλισμού και δύο θηριώδεις κινητήρες D-30F6 των 30.600 λιβρών (σχεδόν 16 τόνοι) ώσης ο καθένας.
Στην «Ανοικτοί Ουρανοί 2012» πρόκειται να εμπλακούν MiG-31 από την 21η Πτέρυγα Αεράμυνας στο  Severomorsk, και την 23η Πτέρυγα στο Vladivostok.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου