14/10/12

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την Ευρωπαϊκή Πορεία Κοσσόβου-Βοσνίας-Μαυροβουνίου-πΓΔΜ-Κροατίας




Κόσσοβο

Την ετοιμότητα του Κοσσόβου για έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη Σταθεροποίηση και Σύνδεση με την ΕΕ επιβεβαιώνει η μελέτη σκοπιμότητας που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κόσσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ. «Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε σαφώς ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την επίτευξη Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Κόσσοβου και ΕΕ» σημείωσε ο κ. Ζμπόγκαρ.

Στη σχετική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι το Κόσσοβο είναι σε μεγάλο βαθμό ικανό να ξεκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, ωστόσο η ΕΕ θα λάβει την οριστική της απόφαση μόλις υπάρξει πρόοδος στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης, της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι,  χαιρέτισε τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  τονίζοντας ότι το Κόσσοβο κέρδισε την ισότιμη  μεταχείριση με τις άλλες χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

«Περιορισμένη πρόοδο» έχει σημειώσει η Βοσνία – Ερζεγοβίνη στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων, αλλά και στη δημιουργία αποτελεσματικών και ισχυρών θεσμών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βοσνία. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, κατά την παρουσίαση της έκθεσης ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Βοσνία δεν έχει ακόμη ενιαία θέση για θεμελιώδη ζητήματα και ζητείται να ακούγεται «μια φωνή» για τα θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο έχει επιτύχει πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων επισημαίνεται στην  ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ωστόσο σημειώνεται ότι μένει να καταστούν ορατά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και για το λόγο αυτό το Μαυροβούνιο θα βρίσκεται υπό ειδική επιτήρηση των Βρυξελλών έως το καλοκαίρι του 2013.

«Το Μαυροβούνιο είναι στη σωστή πορεία», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ίγκορ Λούκσιτς προσθέτοντας ότι η έκθεση δίνει κατευθύνσεις για αποτελεσματικότερη οργάνωση του κρατικών διαπραγματευτικών δομών.

πΓΔΜ

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ εισηγείται για μια ακόμη φορά  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την πρόοδο των Σκοπίων, εκτιμώντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεισφέρουν στην επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Πάντως, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί κατά την πρώτη φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Την ικανοποίησή του για την έκθεση εξέφρασε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Τζόρτζε Ιβάνοβ, επισημαίνοντας ότι στο κείμενο επαναχρησιμοποιείται το επίθετο «μακεδονικός-η», το οποίο δεν υπήρχε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις.

Κροατία

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κροατίας ο Στέφαν Φούλε εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Κροατία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην πορεία ένταξης στην ΕΕ και δεν θα χρειαστεί να συνεχιστεί η επιτήρηση της εντός της ΕΕ.«Δεν υφίσταται θέμα μηχανισμού επιτήρησης μετά την ένταξη και δεν έχω λόγους να αμφιβάλω έστω και για ένα δευτερόλεπτο ότι η Κροατία θα εκπληρώσει τους στόχους.

Μοναδικός σκοπός της έκθεσης προόδου για την Κροατία είναι να τονιστούν κάποια ζητήματα, ώστε οι αρχές, οι οποίες την ίδια στιγμή κάνουν εξαιρετική δουλειά, να κατανοήσουν ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να διορθωθούν πριν από την προσχώρηση». Πρόκειται για 10 τομείς στους οποίους θα πρέπει το Ζάγκρεμπ να επικεντρωθεί πριν την ένταξη στην ΕΕ οι οποίοι εμπίπτουν σε τρία κεφάλαια, πολιτική ανταγωνισμού, δικαστικό σύστημα, ελευθερία και ασφάλεια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: υπογραφή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων Brodosplit και εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τα ναυπηγεία «3. Maj» και «Brodotrogir», μείωση του αριθμού των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και μείωση αριθμού ανεφάρμοστων αποφάσεων, συγκρότηση και άμεση ενεργοποίηση επιτροπής ελέγχου σύγκρουσης συμφερόντων, νομικό και διοικητικό πλαίσιο για την ενίσχυση του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες,  ολοκλήρωση της κατασκευής συνοριακών διαβάσεων στο διάδρομο Νεούμ και απασχόληση συνοριακών αστυνομικών, υιοθέτηση στρατηγικής για τη μετανάστευση με σαφώς καθορισμένα μέτρα για την ενσωμάτωση των πιο ευπαθών ομάδων μεταναστών.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου