16/10/12

Ασύμμετρος «πόλεμος» Δύσης - Ιράν

Νέο γύρο εξοντωτικών κυρώσεων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή ΕνωσηAFP, Reuters
Ασφυκτικό κλοιό αποτελούν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Τεχεράνης, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση της Ε.Ε. για έναν νέο γύρο σκληρών μέτρων, που ευθυγραμμίζει τους «27» με τη γραμμή της Ουάσιγκτον.
Επικαλούμενοι «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων» από την πλευρά του ιρανικού καθεστώτος αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, κατά τη χθεσινή σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο, αποφάσισαν «πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στον τραπεζικό τομέα, το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές». Οπως ανακοίνωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, αποφασίστηκε η απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη. Οι «27» απαγόρευσαν και τις εξαγωγές «γραφίτη, μετάλλων, λογισμικού βιομηχανικών εφαρμογών» και έθεσαν περιοριστικά μέτρα στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Μιλώντας στην πόλη Σιρβάν του ΒΑ Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καυτηρίασε τον «οικονομικό πόλεμο» της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκεται η διατάραξη της «ηρεμίας» στο Ιράν. Το τελευταίο διάστημα, η κατάρρευση του ιρανικού νομίσματος, σε μεγάλο βαθμό λόγω των οικονομικών κυρώσεων, προκάλεσε ατμόσφαιρα κοινωνικής αναστάτωσης με κύριο στόχο την κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.
Οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν χθες πολλά ιρανικά ΜΜΕ, καθώς η ευρωπαϊκή εταιρεία Eutelsat, πάροχος υπηρεσιών δορυφορικής επικοινωνίας, σταμάτησε να εξυπηρετεί εννέα ιρανικά τηλεοπτικά δίκτυα και δέκα ραδιοσταθμούς, εμποδίζοντας τη μετάδοση προγραμμάτων εκτός ιρανικών συνόρων. Το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανακοίνωσε ότι θα σύρει σε διεθνή δικαστήρια τη Eutelsat διεκδικώντας αποζημιώσεις, ενώ η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ε.Ε. για λογοκρισία και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.
Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι Φρουροί της Επανάστασης εισηγούνται την πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, με βασικό στόχο την ακύρωση των δυτικών κυρώσεων. Το ρεπορτάζ, που δεν επιβεβαιώθηκε από άλλες πηγές, αναφέρει ότι το σχέδιο, υπό την κωδική ονομασία «Βρώμικα Νερά», προβλέπει τη σκόπιμη πρόσκρουση πετρελαιοφόρου στα βράχια των Στενών του Ορμούζ, τον υπ’ αριθμόν ένα θαλάσσιο δίαυλο για τη μεταφορά πετρελαίου στον κόσμο. Η σύγκρουση θα δημιουργήσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα, με αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά η μεταφορά πετρελαίων και να τιμωρηθούν τα συντηρητικά αραβικά κράτη της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, που συμμαχούν με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Επιπλέον, ο καθαρισμός των νερών θα απαιτούσε τη σύμπραξη των μεγάλων δυτικών δυνάμεων με το Ιράν, κάτι που θα διευκόλυνε την άρση ή τουλάχιστον τον μετριασμό των κυρώσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και προχθεσινό δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγκάστηκε να βάλει προσωρινά στο συρτάρι τα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν ύστερα από την ευθυγράμμιση του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπάρακ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να προσεταιριστεί το μεγαλύτερο μέρος των ισραηλινών ελίτ άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προσφέροντας ισχυρή αμερικανική βοήθεια στα πεδία της κατασκοπείας, του ψηφιακού πολέμου εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και της αντιπυραυλικής άμυνας. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι το 77% των Ισραηλινών πολιτών αντιτίθεται σε ενδεχόμενη μονομερή επίθεση της χώρας τους εναντίον του Ιράν χωρίς κάλυψη της Ουάσιγκτον.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου