«Ο πόλεμος γίνεται πιστευτός μόνο όταν πέφτουν οι βόμβες»
Το ότι αυτή η επίθεση θα ερχόταν, το γνώριζαν οι Έλληνες, υπήρχαν ακόμα και υποψίες για την ημερομηνία. Αλλά στην Ελλάδα υποτίμησαν τον «αστραπιαίο» εχθρό. Μετά από μια εβδομάδα του πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα εξέφρασε τη λύπη του για τις «τραγικές απώλειες», λίγο πριν μεταβεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Κινδυνολογία ή επιστημονική φαντασία; Τίποτε από τα δύο. H νέα πραγματικότητα για όποιον δεν θέλει να επιβιώσει - στο Αιγαίο.
Το σύνονολο των υφιστάμενων ραντάρ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε θέση να «δει» αυτό το «αόρατο» αεροσκάφος - πολύ αργά. Ακόμη και εάν εντοπιστεί, η καταπολέμησή του είναι σχεδόν αδύνατη - δεν «κλειδώνεται». Αυτό επιβεβαιώνεται τώρα από μια ανάλυση στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά - Journal of Computations & Modelling (JCoMod).
Oι συγγραφείς της εργασίας, Επγός (ΜΗ) Κωνσταντίνος Ζηκίδης, Ανθσγός (I) Σκόνδρας Αλέξιος και Ανθσγός (I) Τόκας Χαρίσιος, προβληματισμένοι με αυτές τις εξελίξεις, σε συνέχεια των εργασιών τους για την «Αντιμετώπιση Αεροσκαφών Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (stealth)»,οι οποίες είχαν δημοσιευθεί στην περιοδική έκδοση του Γενικού Επιτελείου «Αεροπορική Επιθεώρηση», τώρα, μεταξύ άλλων, υπολογίσαν τις αποστάσεις αποκάλυψης του F-35 Lightning II για διάφορα ραντάρ ενδιαφέροντος της ΠΑ, με βάση των διαθέσιμα στοιχεία ανοικτών πηγών:
Konstantinos Zikidis, Alexios Skondras and Charisios Tokas,
"Low Observable Principles, Stealth Aircraft and Anti-Stealth Technologies,"
Journal of Computations and Modelling, vol.4, no.1, 2014, 129-165.
Το
περισσότερο σύγχρονο μαχητικό της ΠΑ αυτή τη στιγμή, το Lockheed Martin
F-16 Βlock 52, είναι σε θέση να εντοπίσει το F-35 σε απόσταση 19
χιλιομέτρων, αλλά «τουλάχιστον» στα 8 χιλιόμετρα - στην πραγματικότητα,
το F-16 θα έχει καταρριφθεί προ πολλού. Αποκαλυπτικό των αποστάσεων, το
F-35 Lightning II θα είναι σε θέση να ανοίξει πυρ ακόμη και με το
ατρακτίδιο πυροβόλου που διαθέτει, πριν το πλήρωμα μέσα στο F-16 βρει
πραγματικά τον χρόνο να αντιδράσει αποτελεσματικά."Low Observable Principles, Stealth Aircraft and Anti-Stealth Technologies,"
Journal of Computations and Modelling, vol.4, no.1, 2014, 129-165.
Αυτό το αόρατο «αεροσκάφος», το οποίο θα εξοπλίζει την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατά τα επόμενα χρόνια, όπως δεν εξαφανίζεται πλήρως από τις οθόνες του ραντάρ - καταπολεμάται, αλλά μόνο εάν υιοθετηθεί μια ευρύτερη πολυπεπίπεδη στρατηγική αντιμετώπισής του. Η ερευνητική ομάδα της ΠΑ προτείνει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση 'anti-stealth' που βασίζεται σε ένα συνδυασμό στο πλαίσιο του δόγματος του δικτυοκεντρικού πολέμου, παράλληλα με την πλήρη αναβάθμιση παλαιότερων και την απόκτηση νέων συστημάτων.
fox2magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου