7/12/13

Το Ιράκ εισέβαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες

Εντουάρντο Γκαλεάνο*          (μτφ. από τα γαλλικά, Κριστιάν)
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο
«Στις 20 Μαρτίου 2003, η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στον απόηχο αυτών των βομβαρδισμών, τα ιρακινά στρατεύματα εισέβαλαν στην επικράτεια των ΗΠΑ. Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες. Πολλοί άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάσθηκαν. Ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος. Η ασφάλεια του Ιράκ και όλης της ανθρωπότητας απειλούταν από τα όπλα μαζικής καταστροφής που συγκεντρώνονται στα οπλοστάσια των ΗΠΑ. Δεν υπήρχε καμία βάση, αντιθέτως, πίσω από τις δόλιες ειδήσεις οι οποίες υποστήριζαν ότι το Ιράκ σκόπευε να κρατήσει για πάρτι του όλο το πετρέλαιο της Αλάσκας»....
Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι από το νέο βιβλίο του Εντουάρντο Γκαλεάνο, «Τα Παιδιά των Ημερών: Ένα Ημερολόγιο της Ανθρώπινης Ιστορίας»
Η ημέρα που εισέβαλε το Μεξικό στις ΗΠΑ (9 Μαρτίου)
Νωρίς αυτό το πρωί του 1916, ο Pancho Villa διέσχισε τα σύνορα με τους ιππείς του, έβαλε φωτιά στην πόλη του Κολόμβου, σκότωσε  μερικούς στρατιώτες, έκλεψε μερικά άλογα και όπλα, και την επόμενη μέρα γύρισε πίσω στο Μεξικό για να διηγηθεί την ιστορία του.
Αυτή η εισβολή-αστραπή είναι η μόνη εισβολή που υπέστησαν οι ΗΠΑ μετά τους πολέμους που έκαναν για να ξεφύγουν από την Αγγλία.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν εισβάλει σχεδόν σε κάθε χώρα όλου του κόσμου.
Από το 1947, το Υπουργείο του Πολέμου τους μετονομάστηκε Υπουργείο Άμυνας, και ο πολεμικός προϋπολογισμός τους αμυντικός προϋπολογισμός.
Τα ονόματα είναι ένα αίνιγμα τόσο ανεξιχνίαστο όσο και η Αγία Τριάδα.
Η βόμβα του Θεού (6 Αυγούστου)
Το 1945, ενώ γεννιόταν η ημέρα, η Χιροσίμα έχασε τη ζωή της. Η πρώτη εμφάνιση της ατομικής βόμβας αποτέφρωσε αυτή την πόλη και το πληθυσμό της σε μια στιγμή.
Οι λίγοι επιζώντες, ακρωτηριασμένοι υπνοβάτες, περιπλανούσαν στα καπνίζοντα ερείπια. Τα εγκαύματα στο σώμα τους έφεραν το αποτύπωμα των ρούχων που φορούσαν όταν κτύπησε η έκρηξη. Σε ό, τι απέμεινε από τα τείχη, το φλας της ατομικής βόμβας άφησε σιλουέτες απ’ αυτά που ήταν: μια γυναίκα με τα χέρια της υψωμένα, έναν άνδρα, ένα δεμένο άλογο.
Τρεις ημέρες αργότερα, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν μίλησε για την βόμβα στο ραδιόφωνο.
Είπε: «Ευχαριστούμε τον Θεό που μας ήρθε σε μας η βόμβα παρά στους εχθρούς μας, και προσευχόμαστε για να μπορεί ο Κύριος να μας καθοδηγήσει για να τη χρησιμοποιήσουμε για τη θέληση Του και τους σκοπούς Του».
Η κατασκευή των λαθών (20 Απριλίου)
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εκστρατείες που έγιναν ποτέ στην ιστορία της Καραϊβικής. Και ήταν η μεγαλύτερη μπούρδα.
Οι στερημένοι ιδιοκτήτες που είχαν αποβληθεί από τη Κούβα δήλωσαν από τη Μαϊάμι ότι ήταν έτοιμοι να πεθάνουν πολεμώντας για την υποταγή, ενάντια στην επανάσταση.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους πίστεψε, και οι μυστικές υπηρεσίες τους, απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι δεν άξιζαν να έχουν αυτό το τίτλο.
Στις 20 Απριλίου 1961, τρεις ημέρες μετά την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια και υποστηριζόμενοι από πολεμικά πλοία και τη πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, αυτοί οι γενναίοι ήρωες παραδόθηκαν.
Ο κόσμος ανάποδα (20 Μαρτίου)
Στις 20 Μαρτίου 2003, η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στον απόηχο αυτών των βομβαρδισμών, τα ιρακινά στρατεύματα εισέβαλαν στην επικράτεια των ΗΠΑ. Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες. Πολλοί άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάσθηκαν. 
Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες. Πολλοί άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάσθηκαν. Κανείς δεν ξέρει πόσο, γιατί η παράδοση υπαγορεύει τον κατάλογο των ζημιών και απωλειών των δυνάμεων του εισβολέα  και απαγορεύει την καταμέτρηση των θυμάτων του πληθυσμού.
Ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος. Η ασφάλεια του Ιράκ και όλης της ανθρωπότητας απειλούταν από τα όπλα μαζικής καταστροφής που συγκεντρώνονται στα οπλοστάσια των ΗΠΑ. 

Δεν υπήρχε καμία βάση, αντιθέτως, πίσω από τις δόλιες ειδήσεις οι οποίες υποστήριζαν ότι το Ιράκ σκόπευε να κρατήσει για πάρτι του όλο το πετρέλαιο της Αλάσκας..
Παράπλευρη απώλεια (13 Ιουνίου)
Εκείνη την εποχή, το 2010, αποκαλύφθηκε ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες αυτοκτονούσαν. Ήταν σχεδόν τόσο κοινό γεγονός όσο ο θάνατος στη μάχη.
Το Πεντάγωνο υποσχέθηκε να προσλάβει περισσότερους ειδικούς της ψυχικής υγείας, ειδίκευση που ήδη είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο μια τεράστια στρατιωτική βάση και αυτή η βάση γίνεται ένα ψυχιατρικό άσυλο με το μέγεθος του πλανήτη.
Μέσα σε αυτό το άσυλο, ποίος είναι ο τρελός; Ο στρατιώτης που αυτοκτονεί  ή ο πόλεμος που τον αναγκάζει να σκοτώσει;
Επιχείρηση Τζερόνιμο (2 Μαΐου)
Ο Τζερόνιμο ηγήθηκε της αντίστασης των Απάτσι το δέκατο ένατο αιώνα.
Αυτός ο επικεφαλής των κατακτημένων κέρδισε βρώμικη φήμη για το γεγονός ότι τρέλανε τους εισβολείς με τη γενναιότητα και την ευφυΐα του, και στη διάρκεια του αιώνα που ακολούθησε έγινε ο πιο άσχημος κακός της Δύσης στην οθόνη.
Σε άμεση σύμπνοια με την παράδοση αυτή, «Επιχείρηση Τζερόνιμο» ήταν το όνομα που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος πυροβολήθηκε και εξαφανίστηκε εκείνη την ημέρα του 2011.
Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει ο Τζερόνιμο με τον Μπιν Λάντεν, τον παραληρηματικό χαλίφη που βγήκε από το μαγειρείο των εργαστήριων προπαγάνδας του στρατού των ΗΠΑ; 
Ήταν ο Τζερόνιμο, ακόμη και από μακριά,  παρόμοιος με αυτό τον επαγγελματικό σκιάχτρο που ανακοίνωνε την πρόθεσή του να φάει ζωντανά όλα τα παιδιά του κόσμου κάθε φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ χρειαζόταν να δικαιολογήσει ένα νέο πόλεμο;
Το όνομα δεν ήταν μια αθώα επιλογή: οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θεωρούν  πάντα τους Αμερικανο-Ινδιάνους πολεμιστές που υπερασπίστηκαν τη γη και την αξιοπρέπεια τους έναντι των ξένων κατακτητών ως τρομοκράτες.
Πτερωτά Ρομπότ (13 Οκτωβρίου)
Καλά νέα. Σε αυτή την ημέρα του 2011 το στρατιωτικό επιτελείο του κόσμου ανακοίνωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεριωθούμενα θα μπορούν να συνεχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους.
Αυτά τα αεροπλάνα χωρίς πιλότο, μη επανδρωμένα, που ελέγχονται με τηλεχειριστήριο, είναι υγιέστατα: ο ιός που τους είχε επιτεθεί δεν ήταν παρά μόνο μια προσωρινή ενόχληση.
Ως εκ τούτου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβρεξαν βόμβες σε ανυπεράσπιστα θύματα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Υεμένη, την Παλαιστίνη, και αναμένονται οι υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες.
Στην Εποχή του Παντοδύναμου Υπολογιστή, τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι οι τέλειοι πολεμιστές. Σκοτώνουν χωρίς τύψεις, υπακούουν χωρίς δισταγμό, και ποτέ δεν αποκαλύπτουν το όνομα των αφεντών τους.
Πόλεμος κατά των ναρκωτικών (27 Οκτωβρίου)
Το 1986, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ανέλαβε το δόρυ που είχε μαζέψει ο Ρίτσαρντ Νίξον λίγα χρόνια νωρίτερα, και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έλαβε ένα σουτ πολλών εκατομμυρίων.
Από εκείνη τη στιγμή, τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα ύψη για τους εμπόρους ναρκωτικών και τις μεγάλες τράπεζες που ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα. 

Ισχυρότερα ναρκωτικά μπήκαν στην αγορά για να σκοτώσουν δύο φορές πιο πολλούς ανθρώπους από πριν.
Κάθε εβδομάδα μια φυλακή ανοίγει τις πόρτες της στις ΗΠΑ, επειδή η χώρα που έχει τους περισσότερους τοξικομανείς διαθέτει πάντα χώρο για μερικούς ακόμα τοξικομανούς. 
Το Αφγανιστάν, μια χώρα όπου εισέβαλαν και κατέλαβαν οι ΗΠΑ, έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής όλης σχεδόν της ηρωίνης του κόσμου, και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, ο οποίος μετέτρεψε την Κολομβία σε μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, βρίσκεται στο δρόμο της μετατροπής του Μεξικού σε παράφρονο σφαγείο.
Εντουάρντο Γκαλεάνο
*Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Είναι ο συγγραφέας του «Οι Ανοικτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής», της τριλογίας «Μνήμη της Φωτιάς», του «Καθρέφτες» και πολλών άλλων έργων. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Τα παιδιά των Ημερών: Ένα Ημερολόγιο της Ανθρώπινης Ιστορίας» μόλις δημοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα. Ο ίδιος είναι ο αποδέκτης πολλών διεθνών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βραβείου Lannan  για την Πολιτιστική Ελευθερία, του αμερικανικού βραβείου American Book Award, και του βραβείου Casa de las Américas.
Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου: « Το Ιράκ εισβάλλει στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι τίτλοι της αντεστράφης ιστορίας των Αμερικανών στρατιωτικών και του κόσμου»"
 infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου