Οι συνομιλίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ με τους Έλληνες αξιωματούχους κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, που αφορούσαν σε θέματα ενεργειακά, αλλά και επενδύσεων, έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και επίκειται η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε μία περίοδο που η Ελλάδα τρώει τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη από την Ευρώπη και αναζητεί συμμάχους.
Η Μόσχα είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει «ζεστό» χρήμα για επενδύσεις στην Ελλάδα, αρκεί η κυβέρνηση να μην βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια όταν η Κομισιόν της τείνει απειλητικά το δάχτυλο, όπως στην περίπτωση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού έρχεται στην Ελλάδα στις 3-4 Δεκεμβρίου και θα έχει επαφές με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, πιθανόν και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο για τη διμερή αμυντική συνεργασία, όπως επίσης και για θέματα αμυντικών βιομηχανιών. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν «παγώσει» μετά την πρωθυπουργία του Κ. Καραμανλή και τη μη τήρηση από ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα από την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου της συμφωνίας για τα BMP-3.
Μάλιστα για το σκοπό της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας, στα τέλη Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο αντιπροσωπεία Ρώσων σε υψηλό επίπεδο από το υπουργείο Άμυνας και την Κρατική Αμυντική Βιομηχανία προκειμένου να αναζητηθεί το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών.
Μέχρι στιγμής θεωρείται δεδομένη η follow on support για τα Zubr και τους S-300, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν βολή στις 11 Δεκεμβρίου με πιθανή ημερομηνία και την 13η Δεκεμβρίου. Ανοιχτό είναι επίσης ένα μικρό πακέτο για τα Shorads, ενώ προωθείται η σύμβαση ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των βλημάτων των TOR-M1.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε αναμένεται η άφιξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μία επίσκεψη που θα κρίνει πολλά για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και την εξέλιξη τους.
Η Ρωσία μετά την νίκη που πέτυχε στην υπόθεση της Συρίας αναδεικνύεται πλέον σε πρωταγωνιστή στην Ανατολική Μεσόγειο με αναβαθμισμένο ρόλο, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν και χάνουν τα ερείσματα τους.
Η επίσκεψη του Σ. Λαβρόφ στην Αίγυπτο θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας πριν καιρό, αλλά πραγματοποιήθηκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και η χώρα διεκδικεί με σημαντικές αξιώσεις το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Καίρου. Κι αυτό γιατί επικρατεί περίοδο έντασης στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και του παραδοσιακού συμμάχου της, των ΗΠΑ, η οποία έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο.
Η Μόσχα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό υπογράφοντας συμφωνίες ύψους 2-3 δις δολαρίων για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Συνολικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αιγύπτου φθάνει τα 15 δις δολάρια και η Ρωσία διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της.
Η επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν με τον Σαουδάραβα βασιλιά Abdullah (αυτή και αν φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας) αποδεικνύει τη διείσδυση της Ρωσίας και τη νέα αναδιάταξη των συμμαχιών στη Μέση Ανατολή. Συνδέεται ωστόσο και με το εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Αίγυπτο, αφού αυτό θα χρηματοδοτηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από το Ριάντ.
Η Αίγυπτος θέλει να προχωρήσει στην αγορά ρωσικών όπλων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αεροσκάφη MiG-29 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί και την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων Topol.
Είναι λοιπόν η ώρα η Ελλάδα να κάνει ένα «άνοιγμα» προς τη Ρωσία και να αναζητήσει συμμάχους, καθώς αυτοί στους οποίους επένδυσε οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και τη θέλουν υποταγμένη και παραδομένη. Μαζί και τον ενεργειακό της πλούτο. Και όταν αναφερόμστε στη Μόσχα του Πούτιν, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, μιλάμε για την "κυρίαρχη" πλέον δύναμη.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου