22/9/13

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ μελετούν το φάκελο με τα χημικά όπλα της Συρίας


сирия оон химическое оружие

Η Συρία, όπως είχε υποσχεθεί, παράδωσε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, στοιχεία για τα αποθέματα δηλητηριωδών ουσιών που κατέχει, τους τύπους τους, τις μορφές φύλαξής τους και τις αποθήκες όπου βρίσκονται. Οι πληροφορίες αυτές ήταν τόσο λεπτομερείς και εκτεταμένες που χρειάστηκε πρόσθετος χρόνος για τη μελέτη τους.

Το βασικό διεθνές όργανο ελέγχουν των χημικών όπλων δήλωσε πως αναβάλει τη συνεδρίαση του με θέμα τη Συρία επ’ αόριστον. Αρχικά είχε προγραμματιστεί, αυτή η συνεδρίαση, για τις 22 Σεπτεμβρίου.
Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων πρέπει να επεξεργαστούν τις διαδικασίες καταμέτρησης, μεταφοράς, φύλαξης και καταστροφής των αποθεμάτων του συριακού χημικού οπλοστασίου. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, τα αποθέματα αυτά είναι από μερικές χιλιάδες μέχρι τριακόσιες χιλιάδες τόνοι. Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους λένε πως η Μόσχα μπορεί να καταστρέψει το σαρίν και άλλες δηλητηριώδεις ουσίες στο ειδικό εργοστάσιο που υπάρχει στην περιοχή Κουργκάνσκ, στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας.
Στο σημείο αυτό εμφανίζεται μια σειρά σύνθετων προβλημάτων – διακρατικών και ενδορωσικών, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πολιτικός σχολιαστής Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ. Για να υλοποιηθούν όλα αυτά θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και αυτός είναι ακριβώς που λείπει. Το πρώτο πρόβλημα είναι η μεταφορά των όπλων από την επικράτεια της Συρίας, θεωρεί ο Βλαντίμιρ Γιεβσέφιεφ.
Θα πρέπει να σχηματιστεί όχι μόνο η αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, όχι μόνο να διευρυνθεί με αξιωματικούς των στρατευμάτων χημικής άμυνας άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, αλλά να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Από την πλευρά της Ρωσίας εξετάζεται η πιθανότητα συμμετοχής σε αυτή την αποστολή ομάδων ειδικών αποστολών.
Για την κάλυψη της επιχείρησης της μεταφοράς των χημικών όπλων θα απαιτηθούν μέχρι και 10 χιλιάδες στρατιώτες από διάφορα κράτη. Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων, λέει ο Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την φερεγγυότητα των δοχείων φύλαξης, υπογραμμίζει.
Η Τουρκία μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση πλοίων με τέτοιο φορτίο μέσα από τα στενά. Κανείς δε θέλει να έχει κοντά στα εδάφη του πλοία, γεμάτα με χημικά όπλα.
Ο Βλαντίμιρ Γιεβσέγεφ πιστεύει ότι, εκτός από αυτό, η Μόσχα θα δυσκολευτεί πολύ να εξηγήσει στους πολίτες της Ρωσίας γιατί «το συριακό χημικό οπλοστάσιο» μεταφέρεται για καταστροφή ειδικά στη χώρα τους. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του εργοστασίου στο Κουργκάνσκ (ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009) η Ρωσία είδε πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων και πολλές διαδηλώσεις των οικολόγων.
Η ρωσίδα εμπειρογνώμονας για ζητήματα εξοπλισμών Ναταλία Καλίνινα επισημαίνει κάτι άλλο:
Σύμφωνα με τη Συνθήκη απαγόρευσης των χημικών όπλων, αυτά θα πρέπει να καταστρέφονται κοντά στον τόπο φύλαξής του. Σημαντικό είναι επίσης να ξέρουμε και τα είδη των χημικών όπλων, σε ποια κατάσταση ασφάλειας βρίσκονται. Κατά την άποψη μου η μεταφορά τους δεν είναι ρεαλιστική εκδοχή.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αποδεικνύει η εμπειρία, λέει η Νατάλια Καλίνινα, για τη μεταφορά θα χρειαστούν τεράστια χρηματικά ποσά. Θα χρειαστούν ειδικά κοντέινερ, καράβια, ομάδες συνοδείας, μέτρα ασφαλείας για τη διαδρομή. Για όλα αυτά θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο ανέφερε στην τελευταία του συνέντευξη ο πρόεδρος Άσαντ.
 http://greek.ruvr.ru/2013_09_21/243563810/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου