Η Συρία δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα για να αποκρούσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο εμπειρογνώμονας Μιχαήλ Χονταριόνοκ σημειώνει ότι οι συριακές δυνάμεις δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες με ραδιοηλεκτρονικά συστήματα, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του σύγχρονου πολέμου:
Τα συστήματα διαστημικής κατόπτευσης όπως και τα επιθετικά μέσα των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας υστερούν σημαντικά έναντι αυτών που διαθέτουν οι αμερικανοί «συνάδελφοί» τους. Ο συριακός στρατός δεν θα είναι σε θέση να αντιπαρατάξει τίποτε στην ολοκληρωτική στρατιωτικο-τεχνική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιπλέον, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα είναι εφοδιασμένη με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Επίσης, τα συριακά στρατεύματα δεν διαθέτουν και όπλα υψηλής ακρίβειας, ικανά να καταφέρουν ευαίσθητα πλήγματα σε εγκαταστάσεις εκτός πεδίου, από τις οποίες διευθύνονται οι επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί στρατιωτικοί διαθέτουν υπερεπαρκή μέσα διεξαγωγής πολέμου.
Κατά την άποψη πάντως του πολιτικού αναλυτή, Ιβάν Κονοβάλοφ, η Συρία είναι παρ΄ όλ΄ αυτά ικανή να προκαλέσει ζημιά σε έναν πιθανό αντίπαλο. Παρά το ότι το αντιαεροπορικό της σύστημα δεν είναι και τόσο σύγχρονο, είναι μεγάλο σε αριθμό εγκαταστάσεων και ικανό να καταρρίψει αεροσκάφη και πυραύλους. Ωστόσο, σ΄ αυτό το σημείο αναδύεται στο προσκήνιο όχι ο στενά νοούμενος στρατιωτικός, αλλά ο πολιτικός παράγοντας: η Συρία διαθέτει συμμάχους και φίλους και η υποστήριξη εκ μέρους τους μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ:
Η Συρία υποστηρίζεται από το Ιράν και από την «Χεζμπολάχ» . Το Ιράν έχει τεράστια επιρροή στη σιιτική διασπορά, που είναι διασκορπισμένη σε όλα τα βασίλεια του Περσικού Κόλπου. Οι Αμερικανοί μπορούν να αναμένουν ανταπαντητικά χτυπήματα από εκείνη ακριβώς την κατεύθυνση.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Ιράν και ο ΟΗΕ υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Δαμασκό. Νωρίτερα, η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παράσχει και στρατιωτική συνδρομή στη Συρία, σε ενδεχόμενες στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της από μέρους του Ισραήλ. Ωστόσο, στις τρέχουσες εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες, το Ισραήλ - ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ – δεν έχει κανένα συμφέρον να επιτεθεί στη Συρία. Το να έχει απέναντι του το Ιράν, ως ιδεολογικό αντίπαλο, είναι μια συνήθης κατάσταση, η πολεμική όμως αναμέτρηση μεταξύ αυτών των χωρών θα αναφλέξει όλη τη Μέση Ανατολή και θα εξελιχθεί σε μια πολύ αιματηρή υπόθεση.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ισραηλινή ηγεσία εκτίμησε δεόντως τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας, που είναι επιτέλους ικανές να φέρουν ειρήνη στη συριακή γη. 'Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά την ακρίβεια του αμερικανικού οπλισμού. Και το να προσπαθήσουν να «ισοπεδώσουν» τις συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με χιλιάδες «τόμαχοκ», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά ενοχλητικών αστοχιών, ικανών να ξεχειλίσουν το ποτήρι της υπομονής των χωρών της περιοχής.

*Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
 
  http://greek.ruvr.ru/