1/2/13

Τουρκία: Κινεζική «ντρίμπλα» στα α/α μακρού βεληνεκούς


Θα μας τρελάνουν όλους οι Τούρκοι με τον διαγωνισμό για το αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό σύστημα μακρού βεληνεκούς που υποτίθεται θέλουν να προμηθευτούν, έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τη μια διαρρέει από την Τουρκία ότι ο διαγωνισμός θα παραπεμφθεί στις καλένδες και την άλλη εμφανίζονται νέες εξελίξεις που περιπλέκουν το τοπίο.
Δημοσίευμα της «Χουριέτ» θέλει τους Κινέζους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό προτείνοντας το HQ-9 να κάνουν τη ρελάνς και να μειώνουν την προσφερόμενη τιμή δραστικά, κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να έχουν βάλει όλους τους υπόλοιπους να τρέχουν για να εμφανιστούν ανταγωνιστικοί!
Πριν σχολιάσουμε το δημοσίευμα, να θυμίσουμε ότι πέραν των Κινέζων με το προαναφερθέν οπλικό σύστημα, στη «μάχη» έχουν μπει οι Αμερικανοί των Raytheon και Lockheed Martin με το Patriot PAC-3, οι Ρώσοι της Rosoboronexport με το πολύ αξιόλογο S-400 και οι Ευρωπαίοι της πανευρωπαϊκής εταιρίας Eurosam με το σύστημα – πλατφόρμα Aster 30.
Η όλη υπόθεση «μυρίζει» μεγάλο φιάσκο, αλλά και ανατολίτικη πονηριά. Μια πρώτη σκέψη – ερώτημα κρίνεται επιβεβλημένο να διατυπωθεί: Πως είναι δυνατόν να προμηθευτεί οτιδήποτε άλλο η Τουρκία εκτός από Patriot PAC-3 όταν το εν λόγω σύστημα έχει παραχωρηθεί από τρεις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα για να την προστατεύσει από την υποτιθέμενη απειλή που συνιστά το συριακό βαλλιστικό οπλοστάσιο, όσο διαρκεί η αναστάτωση με τον εμφύλιο στη χώρα;
Το δεύτερο ερώτημα είναι αφενός πως η Άγκυρα, όντας μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να προμηθευθεί σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία ρωσικό ή κινεζικό σύστημα, αφού υποτίθεται ότι χώρες που είναι αντίπαλες της Ατλαντικής Συμμαχίας ίσως αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεί που θεωρούνται απόρρητα; Η Ελλάδα ακόμα παλεύει (κάτι έχει καταφέρει…) να διασυνδέσει τα ανατολικής και δυτικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα που έχει στη διάθεσή της, οι Τούρκοι πως σκοπεύουν να το κάνουν;
Με βάση τα προαναφερθέντα, δύο είναι οι πιθανότητες, ενώ δεν αποκλείεται και συνδυασμός. Η πρώτη είναι οι Τούρκοι να έχουν όντως αποφασίσει να μην προμηθευτούν τέτοιο σύστημα και να έχουν βολευτεί με τους Patriot των χωρών-μελών της Συμμαχίας για να καλύψουν την ανάγκη που έχει δημιουργήσει η αστάθεια στη Συρία. Οπότε, η συνέχιση της διαδικασίας στόχο έχει να κρατάει «ζεστούς» τους υποψήφιους, κυρίως όμως τους Αμερικανούς, ότι θα αποσπάσουν συμβόλαιο. Στη δεδομένη συγκυρία και σε αυτή την περιοχή, προμήθεια άλλου συστήματος θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας…

Η άλλη πιθανότητα, για να μην πούμε βεβαιότητα, είναι ότι Ρώσοι και Κινέζοι που έχουν καταλάβει το τουρκικό παιχνίδι, κυρίως οι Κινέζοι που θεωρούν μηδενικές τις πιθανότητες επικράτησης και συμμετέχουν για άλλους λόγους, δεν τους νοιάζει να μειώσουν δραστικά την προσφορά τους. Εκτιμούμε, ότι οι Κινέζοι, εάν ήταν να αποσπάσουν το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα ήταν διατεθειμένοι να το πληρώσουν ακόμα και από την τσέπη τους, αφού τα γεωπολιτικά οφέλη θα ήταν πολύ πιο μεγάλα από τα οικονομικά. Δεν τους έλειψαν 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια…
Οι Ρώσοι που θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη είναι πιο προσεκτικοί στις προτάσεις τους. Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι για ποιον λόγο οι Αμερικανοί «τσιμπάνε» και αναπροσαρμόζουν την προσφορά τους. Μια λογική απάντηση με δύο σκέλη θα ήταν αφενός διότι φοβούνται επανάληψη του τι έγινε με την Ελλάδα, άρα δεν θα ήθελαν η Τουρκία να διαθέτει τους «εκτός ελέγχου» (source codes…) S-400 και αφετέρου, διότι δεν θέλουν να δώσουν στην Τουρκία το πρόσχημα να τερματίσει επισήμως τον διαγωνισμό επικαλούμενη το κόστος του συστήματος που επιθυμούσε να αγοράσει…
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου