5/2/13

«Η ελληνοαλβανική συμφωνία για την ΑΟΖ βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ»


Φαίνεται πως έχει εκλείψει η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο του κ. Κ. Καραμανλή, όσο και του κ. Α. Σαμαρά
Picture 0 for «Η ελληνοαλβανική συμφωνία για την ΑΟΖ βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ»
Αυτό είναι ο προχθεσινός τίτλος της αλβανικής εφημερίδας "SOT", η οποία επικαλείται δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Αλεξάντερ Άρβιζου, ο οποίος φέρεται να τις έκανε σε συνάντηση που είχε προ ημερών με τον ηγέτη του νεοφασιστικού κόμματος της Αλβανίας "Ερυθρόμαυρη Συμμαχία".
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει πως «ο Μπερίσα έκανε παζάρια με την Αθήνα για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και δεν πρόδωσε μόνο τα συμφέροντα της Αλβανίας αλλά και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα πως υπέγραψε κρυφά την "πώληση" της θάλασσας».
Να υπενθυμίσουμε, πως εξ αρχής είχε κατηγορηθεί ο κ. Μπερίσα -τότε από το σοσιαλιστικό κόμμα- ότι μας "χάρισε" 224 τετρ. χλμ. θάλασσας, υπονοώντας ότι δωροδοκήθηκε. Και με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, η συμφωνία που κάναμε ακυρώθηκε, αλλ’ αυτό αποτελεί εσωτερική υπόθεση των Αλβανών, ενώ η Συμφωνία υπάγεται στο Διεθνές Δίκαιο.
Η αλήθεια είναι, ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως πίσω από την ενέργεια ακύρωσης της συμφωνίας, υπήρχε τουρκικός δάχτυλος, ίσως δε και ιταλικός. Τώρα όμως εμφανίζονται και οι ΗΠΑ να έχουν συμμετοχή.
Υπάρχουν δυο στοιχεία στο δημοσίευμα, που χρήζουν προσοχής. Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Άρβιζου σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο η αλβανική πλευρά απέρριψε την συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις που κάναμε με τους Αλβανούς, μετά από υποτιθέμενες ισχυρές πιέσεις της Αθήνας. Υπονοείται επομένως πως η κυβέρνηση Καραμανλή, κάνοντας στροφή προς τη Ρωσία, δεν ήθελε τους Αμερικανούς στα πόδια της, ενώ κατά τον κ. Άρβιζου «αν η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα θα λάμβανε μέρος στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα ήταν διαφανής».
Αλλά, ο κ. πρεσβευτής δεν ρωτήθηκε για ποιο λόγο θα έπρεπε να αναμιχθούν οι ΗΠΑ σε μια συμφωνία των δύο χωρών, που δεν τις αφορούσε άμεσα. Και φυσικά δεν απάντησε, αλλά την εξήγηση την δίνουν τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε το site Wikileaks, και διαβάσαμε στην "Αυτόνομη". Τι λέγει λοιπόν ένα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα που έστειλε η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Οκτώβριο 2008), με κωδικό 08TIRANA745 και είχε τίτλο: «Η Ελλάδα ασκεί πίεση στην Αλβανία για το θέμα των συνόρων και των νεκροταφείων»;
«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στα Τίρανα, ο Έλληνας αξιωματούχος επικεφαλής της αντιπροσωπείας έδωσε τελεσίγραφο προς την Αλβανική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθεί πρόθυμη να συμβιβαστεί όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα κοντά στην Κέρκυρα (πιθανώς λόγω των υφιστάμενων αμερικανικών στρατιωτικών ενδιαφερόντων για την οικοδόμηση μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Jal, στη Νότια Αλβανία).
» Ωστόσο, ο Έλληνας αξιωματούχος προειδοποίησε την αλβανική αντιπροσωπεία, για την εκπλήρωση και της άλλης απαίτησης, την διατήρηση «των μακρινών δυνάμεων», και συγκεκριμένα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκτός των συνομιλιών», αναφέρει μεταξύ άλλων το απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα.
Αναρωτιόμαστε τώρα εμείς: Σε τι θα εμπόδιζε τους Αμερικανούς αν τα ύδατα εμπρός στη βάση που θέλουν να ιδρύσουν ανήκαν στην Ελλάδα; Δεν ήμαστε σύμμαχοι;
Φαίνεται πως έχει εκλείψει η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο του κ. Κ. Καραμανλή, όσο και του κ. Α. Σαμαρά. Αναφέρουμε και τον νυν πρωθυπουργό, επειδή θεωρούμε πως υπέστη ισχυρές πιέσεις στο Κατάρ, να προσαρμοσθεί προς τα νέα δεδομένα. Κάναμε αναφορές σχετικά, σε προηγούμενα σημειώματά μας, θέλουμε όμως να προσθέσουμε και ένα άλλο στοιχείο, επειδή δεν μας ικανοποίησε η απάντηση του κ. Σίμου Κεδίκογλου, στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη συνοδεία του πρωθυπουργού στο Κατάρ.
Είπε ότι έπρεπε να μείνει στην Αθήνα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Καθόλου πειστική απάντηση, διότι η θέση του είναι δίπλα στον πρωθυπουργό στα ταξίδια του, όπως συμβαίνει πάντα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για δε το θέμα των απεργιών υπάρχουν οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο γενικός γραμματέας του κόμματος για τους απεργούς της ΔΑΚΕ.
Θεωρούμε ότι δεν το δέχθηκαν οι Αμερικανοί. Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου σπούδασε στη Μόσχα πριν από 30 χρόνια. Και μπορεί να άλλαξε το καθεστώς, αλλά τα πρόσωπα είναι τα ίδια. Άλλωστε, όταν τοποθετήθηκε σ’ αυτή τη θέση, θεωρήθηκε ότι είναι άνοιγμα προς τους Ρώσους, οι οποίοι κατά τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου είχαν απομονωθεί.
Με όλα αυτά καταλήγουμε, ότι η περίοδος κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε στραφεί προς την Ευρώπη, μάλλον έχει τελειώσει...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου