5/10/12

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η διαμάχη Συρίας - Τουρκίας


Πώς επηρεάζουν τα ελληνικά εθνικά θέματα οι εξελίξεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού

Πριν από όχι πολλά χρόνια - όχι τόσα που να μην μπορεί να ανατρέξει η ανθρώπινη μνήμη -, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, είχε κάνει βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Σήμερα, μια τέτοια φράση, λόγω των κοινωνικοπολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, αποκτά τη δική της ξεχωριστή σημασία, όχι ως προς τον αποκλεισμό των ξένων, όσο προς την κατεύθυνση του ρόλου, που θα έχει η χώρα μας στη διαμόρφωση των εξελίξεων στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο πόλεμος στη Συρία μπορεί σε κάποιους να φαντάζει κάτι μακρινό, αλλά - όπως όλα δείχνουν - η κρίση που επικρατεί εκεί βρίσκεται πολύ κοντά μας. Πώς άραγε επηρεάζουν τα ελληνικά εθνικά θέματα οι εξελίξεις σε αυτή τη σχετικά μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής;

Σύμφωνα με την Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά, υπάρχουν ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, που με τη σύμπραξη των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίζουν την Τουρκία. Υπό άλλες συνθήκες, η τουρκική επέμβαση δεν θα πραγματοποιούνταν. «Γι' αυτό και πριν από λίγο ζήτησε τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να στηρίξει τις κινήσεις της στο συριακό έδαφος. Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο και διάβαση στο Αιγαίο», υποστηρίζει.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την εμπόλεμη κατάσταση, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία, αποτελώντας πύλη εισόδου μεταναστών, οι οποίοι - προκειμένου να μην παραμείνουν στα σύνορα της γείτονος - θα διοχετευθούν σταδιακά στην Ελλάδα. «Οι γείτονες προσπαθούν να ηγηθούν γεωγραφικά στη Μεσόγειο και την Ασία παίζοντας ρόλο στη γενικότερη αλλαγή που συντελείται», αναφέρει.

Τονίζει μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο, οι Τούρκοι προσπαθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αφήνοντας την Ελλάδα σε δεύτερη μοίρα.

«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή παραμένει αμέτοχη στα όσα γίνονται στην αυλή της, αλλά κοιτάζει μόνο τις εξελίξεις στο εσωτερικό, που προέρχονται από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της», επισημαίνει η κυρία Μπόση. Όπως υποστηρίζει, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τη χώρα μας να ξεκινήσει συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη διμερών σχέσεων με άλλες χώρες της μεσογειακής περιφέρειας. Θυμίζει μάλιστα τις εποχές, που - με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια - διατηρούσαμε άριστες σχέσεις με τους Σύριους, οι οποίες σήμερα παραμένουν στάσιμες.

Αναλύοντας την κατάσταση στη Συρία, τονίζει ότι δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις αλλαγές που θα συμβούν εκεί, επικαλούμενη την εισροή ξένων μισθοφόρων στρατιωτών από τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και την Τουρκία, οι οποίοι συμμετέχουν στις πολεμικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της.

Το ζητούμενο - σύμφωνα με την κυρία Μπόση - δεν είναι να παρακολουθούμε απαθείς τα όσα καθημερινά συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Αυτό, που έχει σημασία, είναι να μπορέσουμε να παίξουμε το δικό μας ρόλο και να χαράξουμε μαχητικότερη εξωτερική πολιτική, τη στιγμή που - όπως όλα δείχνουν - η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να παίζει - για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους - όχι μόνο στο μισό γήπεδο, αλλά σε όλη την επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου, που λέγεται Μεσόγειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου