Παρά τη στερεοτυπική πεποίθηση πολλών για το Ισραήλ ως ενός κράτους «αστακού» χωρίς δισταγμούς όταν πρόκειται για τα ζητήματα που έχει χαρακτηρίσει ως «εθνικής ασφαλείας», το περιστατικό αυτό ίσως έχει κάνει ζημιά μεγαλύτερη από όσο γίνεται αντιληπτό εξ αρχής…
Επίσης, αποκάλυψε ότι η διστακτικότητα στην αντιμετώπιση ακόμα και της πιο απλής απειλής μπορεί να κριθεί ακόμα και στα δευτερόλεπτα, πριν σου προξενήσει τεράστια ζημιά και ως «ζημιά» δεν είναι αποκλειστικά και μόνο τα ανθρώπινα θύματα ή καταστροφή κρισίμων υποδομών και εγκαταστάσεων…
Ένα μεγάλου μεγέθους μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τη Μεσόγειο, μέσω της Λωρίδας της Γάζας και αντί να καταρριφθεί αμέσως η έλλειψη ταχύτατων αντανακλαστικών από την ισραηλινή αεράμυνας οδήγησε σε ένα λάθος που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο σε κάποια μελλοντική πολεμική σύγκρουση. Όπως όλα δείχνουν πέρασε τουλάχιστον μισή ώρα πριν αποφασιστεί η κατάρριψη, διότι, πολύ απλά, οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι ΔΕΝ είχαν επεξεργαστεί τέτοιο σενάριο ώστε να έχουν προχωρήσει σε αυτοματοποίηση διαδικασιών και να αποφύγουν λάθη και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί παράγοντες στο μέλλον…
Ενώ το UAV εντοπίστηκε αμέσως, το «σύστημα» αεράμυνας διχάστηκε. ΟΙ στρατιωτικοί το θέμα το «έκαναν πάσα» στον υπουργό και υπουργός στον πρωθυπουργό. Η ουσία είναι ότι μέχρι να αποφασίσουν και να προχωρήσουν στην άμεση κατάρριψή του, πέρασε χρονικό διάστημα ικανό που θεωρητικά θα μπορούσε να έχει δώσει τη δυνατότητα στους χειριστές του UAV να αποσπάσουν πολύτιμες πληροφορίες από τους αισθητήρες που κουβαλούσε και μετέδιδε άμεσα στη βάση του.
Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αφορούν τις γεωγραφικές συντεταγμένες κρισίμων εγκαταστάσεων στο Ισραήλ, όπως το πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα, η «καρδιά» του στρατηγικού οπλοστασίου του Ισραήλ, στρατιωτικές βάσεις όπως το ισχυρότατο ραντάρ αντιβαλλιστικής προστασίας (λειτουργεί στη μπάντα «Χ») και άλλα παρόμοια. Όχι ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν τέτοια στοιχεία π.χ. από δορυφορικά δεδομένα, ωστόσο, η επαλήθευσή τους με μια… επί τόπου επίσκεψη είναι εξαιρετικής σημασίας και αν υποτεθεί ότι διαθέτουν πυραυλικά συστήματα με επαρκή ακρίβεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλους πονοκεφάλους τους Ισραηλινούς…
Προφανώς, αυτός που έστειλε το UAV (Ιράν μέσω Χεζμπολάχ;) σε αυτό ακριβώς πόνταρε, αφού αποκλείεται να μη θεωρούσε την κατάρριψή του δεδομένη: Εάν δεν το κατέρριπταν, απλά θα σήμαινε ότι δεν το είδαν κατά 99%, οπότε θα είχαν ανακαλύψει διαδρομή η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο αιφνιδιαστικής προληπτικής επίθεσης, μια απειλή που έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν το Ιράν. Και δεν θέλει πολύ φιλοσοφία να αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλη από στρατιωτικής απόψεως επιτυχία θα ήταν να ήταν δυνατή η καταστροφή του ισχυρού ραντάρ π.χ. που προαναφέρθηκε, πριν την εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.
Εάν πάλι οι Ισραηλινοί το κατέρριπταν, το στοίχημα θα ήταν να είχε προλάβει να συλλέξει τα στοιχεία για τα οποία το έστειλαν. Και σίγουρο είναι ότι ευελπιστούσαν ώστε η παρουσία του UAV να δημιουργήσει σύγχυση και καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης. Όπερ και εγένετο… διότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και το Ισραήλ ενώ το γνωρίζει πιο καλά απόν καθένα αυτό, απλώς απέτυχε στην προκειμένη περίπτωση. Υποστηρίζεται ότι οι Ισραηλινοί επιχείρησαν αρχικά να πάρουν τον έλεγχό του μέσω εξαπόλυσης ηλεκτρονικής επίθεσης, χωρίς να το καταφέρουν.
Αυτό οδηγεί σε μερικά συμπεράσματα: Είτε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είχε πολύ ισχυρή υποστήριξη από χώρες ενδιαφερόμενες για διαφορετικούς λόγους για τα στοιχεία που θα συνέλεγε το UAV (εικασίες γίνονται για τη Ρωσία, χωρίς παροχή στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό) είτε ότι οι Ιρανοί έχουν πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα του κυβερνοπολέμου, κάτι που θα πρέπει αν ληφθεί σοβαρά υπόψη…
να προσθέσουμε και μια τελευταία σκέψη, ένα τελευταίο ενδεχόμενο: Θα μπορούσε το UAV να στάλθηκε απλώς για να… ανακατέψει τους Ισραηλινούς, ποντάροντας στο ότι η κατάρριψή του θα το διέλυε, ώστε οι Ισραηλινοί τεχνικοί να μην μπορούν να αποφανθούν για το τι αισθητήρες έφερε και πόσα στοιχεία μεταδόθηκαν στον σταθμό ελέγχου εδάφους… Ακόμα κι αυτό νίκη θα ήταν…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου