16/10/12

Ανασχηματισμός: Νέοι ψίθυροι, ιδού οι φήμες

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό να ανησυχεί για πολλά θέματα, το πρώτο εκ των οποίων είναι η τρόικα που παίζει το ρόλο της… Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά: Όσο η ελληνική πλευρά συναινεί σε κάποια μέτρα, μετά από διάλειμμα λίγων ημερών επανέρχεται με καινούργιες απαιτήσεις…
Η τακτική αυτή οδηγεί και σε τεράστια πολιτικά προβλήματα την ελληνική κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προτιμά η Τρόικα, κάνοντας όμως ότι είναι δυνατόν για να την καταστρέψει. Οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να αποφύγουν όσο είναι δυνατόν το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η ψήφιση των σκληρών μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, ενώ στην εικόνα έρχεται να προστεθεί η μέτρια απόδοση υπουργών της κυβέρνησης, ορισμένοι εκ των οποίων, αντιθέτως προς την πραγματικότητα (την πεποίθηση Σαμαρά), έχουν δημιουργήσει την εικόνα του αποτελεσματικού και του τεχνοκράτη.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το μεγάλο όνομα που θα εισέλθει στην κυβέρνηση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα παίρνοντας τη θέση του Κωστή Χατζηδάκη για τον οποίο υπάρχει μια δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλλον ως αποτέλεσμα των υπερβολικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και ο ίδιος, με βάση τη μακρά παραμονή του εκτός Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, φέρεται να διατείνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο ενδεχόμενης υπουργικής του θητείας θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά, φέρνοντας απτά αποτελέσματα. Ίδωμεν…
Δυσαρέσκεια υπάρχει και για έναν ακόμα νέο σχετικά πολιτικό, τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη στον οποίον καταλογίζονται ατυχείς χειρισμοί σε διάφορα ζητήματα, κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα. Άσπονδοι «φίλοι» του συγκεκριμένου υπουργού μιλούν χαρακτηριστικά σε ιδιωτικές συζητήσεις για τη «φούσκα Στυλιανίδη»…
Στον τομέα Ασφάλειας υπάρχει επίσης πρόβλημα. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η αντικατάσταση Δένδια δεν θα αποτελέσει έκπληξη, όχι όμως για λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια που έχει καταβληθεί ή κάποιο παράπονο αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του. Απλά, εάν αντικατασταθεί, αυτό θα γίνει για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, ιδίως από τον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, που αισθάνονται ότι το κομματικό τους ακροατήριο δεν υποδέχεται ευνοϊκά την επιχείρηση ελέγχου και αναχαίτισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, τόσο στα σύνορα όσο και στα αστικά κέντρα με τις συνεχείς επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών. Περιττό να πούμε ότι εάν η πληροφόρηση επαληθευθεί θα στείλει το χειρότερο δυνατό μήνυμα, ασχέτως του αν η κατάσταση εκτονωθεί εντός της κυβέρνησης ή όχι.
Ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ακόμα και ο πιο αποτελεσματικός υπουργός να είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει κατάσταση όπως αυτή με τους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά, εξ ορισμού θα είχε πρόβλημα…
Οι τρεις τελευταίες θέσεις που φέρονται να απασχολήσουν τον επερχόμενο ανασχηματισμό, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες στο ευρύτερη πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι αυτή που καταλαμβάνει ο Κωστής Μουσουρούλης, με την επικοινωνιακή γκάφα με την «εγκατάλειψη των νήσων» να είναι περισσότερο αφορμή και όχι η αιτία. Πολλοί του καταλογίζουν «αργά αντανακλαστικά» στα θέματα της ακτοπλοΐας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, έκφραση που θα μπορούσε θεωρητικά να υποκρύπτει και αναποτελεσματική αντιμετώπιση – προσέγγιση του ελληνικού εφοπλισμού, χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο.
Η φημολογία θέλει εκτός κυβέρνησης για τους γνωστούς λόγους υγείας τους Τζαβάρα (Πολιτισμού) και Ρουπακιώτη (Δικαιοσύνης), τον Βρούτση στον οποίο καταλογίζονται αποτυχημένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί (μήπως κάποιοι επιχειρούν αν του φορτώσουν «αμαρτίες» άλλων;), τον Γιάννη Ιωαννίδη και τέλος τον διάδοχο του Γιάννη Μανιάτη στο ΥΠΕΚΑ, δηλαδή τον κουμπάρο του, Λιβιεράτο! Στο ζήτημα αυτό φαίνεται να υπάρχει ένα ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι, για το οποίο αφού διασταυρώσουμε τις πληροφορίες θα επανέλθουμε με ξεχωριστή ανάρτηση λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος…
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου